Пропускателен режим за Цветница и Великден, маски и ръкавици за всички църкви в Разлог

До 15 миряни ще бъдат допускани в храм „Свето Благовещение“ в Разлог в празничните дни около Цветница и Великден. Пропускателният режим е с цел недопускане на струпването на хора, пише в. „Струма“. С цел по-голяма дистанция между хората и избягване разминаванията на близко разстояние северният вход на храма ще се ползва за изход, а влизането ще бъде само през централния. В храма няма да се допускат миряни без маски и ръкавици.

Това са допълнителните мерки, които архиерейското наместничество на Разложка духовна околия и община Разлог предприемат за ограничаване разпространението на COVID-19 при провеждане на богослуженията в празничните дни.

От община Разлог призовават миряните да не допускат струпвания и да спазват дистанция от поне 2 метра. Оттам приканват още миряните, които държат да посетят храмовете, да го направят в часовете, в които не се предполага голяма натовареност. Всички църкви на територията на Разложка духовна околия ще бъдат отворени през целия ден на празниците.

Както вече стана ясно, на Цветница няма да има тържества и няма да бъдат раздавани върбови клонки, но в храмовете ще бъде отслужена света литургия. Богослуженията ще бъдат осъществявани при стриктно спазване на ограниченията, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. В храм „Свето Благовещение” и параклис „Света Богородица” в Разлог са проведени мероприятия за дезинфекция, които ще продължат през целия празничен цикъл.

От Светия синод също призовават вярващите християни да останат по домовете си: „Никой няма да бъде осъден или не уважен заради избора му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си, прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията“, казват от синода.

Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев също прикани гражданите да проявят отговорност и разбиране и спазват мерките. Той честити големия християнски празник Цветница и пожела: „Нека тези дни донесат смирение и вяра в настъпването на по-добри времена, така като пролетта носи щастие и надежда.

strumadnes.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене