Прокуратурата провеява скандална имотна сделка в Ковачевица свързата с шеф на КТБ

hol7_0Специално за Топ Преса човек от прокуратурата съобщи, че съвместно с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще проверява имотното състояние на зам.-шефа на „Банков надзор“ Цветан Гунев, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Марио Димова и зам. главният счетоводител Борислава Тренева, всичките привлечени като обвиняеми за източването на 206 млн. лв. от КТБ.

От КОНПИ пък съобщиха, че ще проверяват за 10 години назад и проверката ще трае цяла година. Ще се трудят петима инспектори от КОНПИ (трима икономисти и двама юристи), като ще им помагат прокурори и следователи.

Заинтригувани от този дълъг срок и мобилизирания човешки ресурс журналистите от Биволъ направиха блиц проверка в публичните регистри единствено за Орлин Русев.

– На 26/05/2014 Орлин Русев е придобил мезонет от 193 кв. м. в кв. Лозенец. Декларираният материален интерес е 223 473 лв. КТБ е финансирала с кредит само 75 000 лв от стойността на сделката, за което е учредена ипотека на същата дата.

– Интересна имотна сделка е сключил Русев за малък семеен хотел „Мера според Мера“ в с. Ковачевица, Гоце Делчевско. Хотелът е с РЗП 477 кв.м. Първоначално покупката е кредитирана от КТБ със 100000 евро през 2008 г. На 04/04/2014 Орлин Русев и съпругата му прехвърлят имота на собственото си дружество ЕЛЕНСКИ БАЛКАН-ИМОТИ ЕООД, а кредитът от КТБ, който междувременно е набъбнал до 591 166 лв. е цедиран на РИЗЪРВ КЕПИТАЛ АД, чиято доверена банка е КТБ.

Орлин Русев има сделки и по морето: през 2002 г. е купил от община Царево парцел от 985 кв.м. в Синеморец и го е продал през 2003 г. През 2010 си е купил ателие от 59 кв.м. в Созопол. Харесвано място от банкера е и Еленския балкан, където от 2004 до 2007 е изкупил няколко имота.

Отделно от имотите купени в лично качество, Орлин Русев е съсобственик с Цветан Василев във фирмата ТМ ИМОТИ ООД. По 50% от тази фирма държат БРОМАК ЕООД на Василев и ЕЛЕНСКИ БАЛКАН-ИМОТИ ЕООД Това дружество има имотни придобивки в София, Бургас, Варна, Пещера, Гоце Делчев, Смолян, Пазарджик, като много от тях са финансирани с кредити от КТБ.

Проверката продължи точно един човекочас, струваше 10 лв. и беше прекратена поради изчерпване на парите в сметката ни в Имотния регистър. Ще продължим ако дарителите ни благоволятда я попълнят. Има и други варианти ако искате да узнаете повече: да почакате една година да си свършат работата прокуратурите и многобройните сътрудници на КОНПИ или… да пиете една студена вода.

Рейтинг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене