Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера ще промени отношението към епидемията

Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София. Той е най-активният защитник на масовото изследване с т.нар. бързи тестове. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет. По време на традиционния брифинг на националния щаб, на който днес Борисов дойде неочаквано, министър-председателят каза, че „ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него“.

„Дневник“ се свърза с доц. Мангъров след срещата му с премиера.

Доц. Мангъров, за какво беше срещата Ви с министър-председателя?

– На срещата изложих моите виждания от медицинска и епидемиологична гледна точка към това, което се случва в страната и света. Мисля, че срещата мина добре, продължи час и половина и успях да обясня всичко, което смятам за тази инфекция. Мисля, че премиерът ме разбра, и смятам, че това ще доведе до промени в отношението към епидемията – и за тестовете, и за ограничителния режим, за всичко.

Бойко Борисов пое ли конкретен ангажимент?

– Аз не съм човек, към когото той може да поеме какъвто и да било ангажимент. Аз мисля, че той ме разбра много добре и всъщност от днес, макар и с известно закъснение, започнаха да въвеждат т.нар. бързи тестове в Банско. Изобщо нещата, за които говорим от доста време, лека-полека се случват. В България е известно, че нещата се случват малко бавно, но хубавото е, че се случват. Мисля, че следващата стъпка е да се направи такова представително проучване за страната, макар че тук има и ограничения – тези тестове трябва да се правят с нещо, а те не се намират толкова лесно.

Предвиждате ли, че скоро може да се отслаби ограничителният режим?

– Скоро не. Това, което в момента е решено, трябва да се изпълни. Защото така или иначе сме се хванали да „ядем жабите“, нека да ги изядем докрай, за да има смисъл. Въпросът, на който трябва се отговори в момента, е какво трябва да се прави по-нататък, за да се излезе максимално добре от положение и да не се окаже, че сме яли жабите напразно.

Как се стигна до тази среща?

– Той ми се обади. Ние с него се познаваме, още повече че аз лекувам неговите внуци от много години и съм приятел с неговата сестра, която е лекар (д-р Красимира Иванова е началник на отделението по неонатология в Първа САГБАЛ „Света София“, бившата „Тина Киркова“ – бел. ред.). Не мислете, че в неонатологията няма инфекциозни заболявания. Аз като инфекционист и педиатър ходя да консултирам много болници в София и страната.

Как приехте репликата „Да застане с името си и да посочи кой ще умре“ от страна на премиера преди пет дни?

– Разликата между мен и него е, че аз, когато си върша работата като лекар, вземам решения за конкретен човек, за конкретно дете. Аз взимам тези решения въз основа на всичко, което съм учил и имам като опит. Той взема решения за много хора, както всеки политик. Но тук става дума за проблем, който е медицински. И човек, за да вземе решение, трябва да има представа каква е същината на проблема и въз основа на това да взима решения, които касаят много хора.

Към правителството има национален щаб, имаше и медицински съвет. Защо предишните Ви срещи на ниво специалисти не доведоха до това, до което казвате, че води срещата след публично изразено недоволство от Вас?

– Виждате, че повече месец говорим едно и също нещо и малко по малко то започва да се случва. Най-положителното нещо от всичко дотук беше, че бях извикан лице в лице да изложа моята гледна точка. И наистина мисля, че това ще доведе до положителни резултати в бъдеще. Продължавам да повтарям, че основните въпроси, на които трябва да се отговори в момента, е: какво е имунното състояние на страната (колко души са „изкарали“ вируса – бел. ред.) и кой е най-добрият начин да се излезе от тази ситуация.

Той пък ми обясни, че ние сме обвързани с останалите страни от Европейския съюз и на практика с целия свят. Ние не можем да действаме самостоятелно. Моят съвет към него беше да действа както цар Борис по време на Втората световна война, когато България влиза във всякакви съюзи и прави каквото трябва, но не изпраща войски на Източния фронт.

Сега ще се присъедините ли към националния щаб, след като бяхте част от медицинския съвет, който бързо прекрати дейност?

– Не. Там има достатъчно образовани хора. Това беше личен разговор, защото аз имам различни виждания. Те не са само мои, те се споделят от колеги по света.

На срещата премиерът и доц. Мангъров са без маски и се поздравиха, без да се ръкуват.

източник: Дневник

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене