ДФЗ одобри 3,5 млн. лв. помощ за реализация на българско агнешко

Държавен фонд земеделие (ДФЗ) одобри държавна помощ de minimis за реализация на българско агнешко месо в размер на 3,5 млн. лв., съобщиха от разплащателната агенция.

Финансова помощ от държавата ще получат кланиците, които осигуряват връзката между стопаните и търговците. От тях се очаква да изкупуват живи агнета и ярета, след което да ги колят, а месото да бъде разпространявано из цялата страна. Действащите кланици у нас са 64 – тези, които могат да изкупуват дребни преживни животни са включени в Националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход със страните членки.

De minimis има за цел да подпомогне малките и средни животновъди с до 500 животни да реализират на пазара своите агнета и ярета след въвеждането на извънредното положение заради COVID-19.

На сайта на ведомството е публикуван списък със земеделските стопани, организиращи изкупуването и реализацията на българско агнешко месо в търговските вериги, които имат право да кандидатстват за финансова помощ. Срокът за участие е 31 май 2020 г., а субсидиите ще бъдат платени до 30 юни./monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене