Земеделци: Държавата да субсидира саденето на леща, боб и картофи, иначе ни чака глад

Необходима е национална кампания за засаждането и приозводството на картофи, леща, боб и ориз. Защото това са стратегически суровини за изхранването на хората. Сега от първостепенно значение е да оцелеем в тази битка с коронавируса, но след това щ е важно да можем да се изхраним. Това твърди Иван Сабахлъков, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите „Басмъ”. Според него скоро няма да можем да внасяме тези земеделски култури, тъй като има недостиг навсякъде.

„Ще стане като с личните предпазни средства – всяка държава изпитва недостиг и трябва сама да се спасява. Затова е необходимо сами да си помогнем. Сеенето на тези култури трябва да стане в следващите 1-2 месеца, после ще е късно”, категоричен е Сабахлъков. Той твърди, че вече не може да се пътува до съседни страни, за да се купува такава стока, защото после си длъжен да си под карантина минимум за 14 дни. Затова трябва в най-скоро да се засеят стратегически за изхранването на населението земеделски продукти.

„Държавата да субсидира това производство – да помогне за купуването на семена, торове, препарати. За да не стигнем до ситуация, в която да няма какво да купим за ядене. Ние да си произведем, а не да разчитаме на внос. Държавата да помисли навреме за изхранването на населението”, допълва Сабахлъков, който в момента сади картофи и чушки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене