Шефът на ВМА посочи колко близо е вече пикът на епидемията и какво ще се случи след него

Основната ни мисъл в момента е не само справянето със сегашната ситуация, но се мисли и как ще се излиза, обясни ген.Мутафчийски

Нямаме положителни проби от помощния персонал на Народното събрание. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Зад нас има много държави относно тестуването. Ние сме в средата на скалата“, поясни Мутафчийски.
„В момента очакваме 70 000 тестове и отделно още PCR. В София за момента има във ВМА 11 400 теста, които са в запас налични. Секретарят на оперативният щаб доц. Димо Димов ще направи пълна справка“, каза той. „Имаме задължението почти всеки ден да правим оценка на ситуацията и от там изпълнителната власт да реши какви мерки да вземе“, заяви Мутафчийски. „Единствената информация, която достига за заразените българи по света идва от нашите посланици.
Съобщих ви от Лондон за починалия наш сънародник. В Италия са 8-10 човека заразени. Нашите консулски служби, ако не са потърсени от тях, няма как да знаят. Знаете, че има хора, които никой дори не знае, че живеят в чужбина“, добави той. „Очакваме пикът.
Той ще бъде около Великден, така показват и математическите модели на БАН. Основната ни мисъл в момента е не само справянето със сегашната ситуация, но се мисли и как ще се излиза. Такива отговори няма никъде по света, иначе вече щяхте да сте ги публикували“, заяви той. Ген. Мутафчийски бе запитан дали се очаква втора вълна на коронавируса: „Засега вълната в Европа и света е една.
Единствено в Азия се показва нова тенденция за покачване на заболеваемостта, което е тревожно и го наблюдаваме с изключително внимание. От това се определят и последващите мерки, след затихване на заразата“, каза той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене