Община Благоевград задейства проекта за новата църква на пазара

Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград разреши на общината строеж на църква в района на кооперативния пазар, без да се прави оценка за въздействие върху околната среда.

Община Благоевград задейства проекта за новата църква на пазара

Община Благоевград получи картбланш за промяна на подробния устройствен план от екоинспекцията само за 1 ден. В рамките на 24 часа РИОСВ се запозна с действащия регулационен план на централна градска част, съгласно който със заповед № 323/05.09.1994 г. на кмета на община Благоевград имотът е получил предназначение „за пазар“, и след като не го откри в границите на защитени територии, разреши строителството.

Самият терен е с площ 3724 кв.м и новият му статут ще е „за култова, религиозна сграда, комплекс“. Имотът се намира в централната градска част, в района на пазара, и в средата му ще бъде издигната църква с площ 1800 кв.м. Остатъкът от терена с площ 1927 кв.м ще продължи да се ползва за пазар. Сградата не трябва да е по-висока от 15 м, а плътността на застрояване е определена максимум 80%, което означава, че зеленината около нея ще е поне 20%.

В разрешителното си РИОС – Благоевград предупреждава, че при всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата възложителят е длъжен да ги уведоми незабавно, за да се направи отново преценка за евентуално въздействие върху околната среда.

Още в края на миналата година кметът на Благоевград Румен Томов обяви, че мястото за бъдещия храм на пазара е одобрено от Неврокопския митрополит Серафим, който пожелал общината да прехвърли на църквата терена от 1,8 дка. До момента дарението не е реализирано, а и няма никаква яснота по въпроса с парите за строежа, които ще се събират с дарения от фирми и граждани,

Няма яснота и около идеята да се строи църква в парк „Македония”, за която Серафим се беше разбрал с предишния кмет Атанас Камбитов. Според идейния й проект тя трябваше да е 2 пъти по-малка – само 800 квадрата, но и 2 пъти по-висока – с 30 метра височина на основния купол, и да побере около 2000 посетители.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене