Един млад и ерудиран човек задава ясни въпроси и отваря очите на съгражданите си за конфликта в гоцеделчевската болница

Той е млад човек – икономист, финансист, роден в град Гоце Делчев, семейството му живее тук. Не е роднина, колега, син или брат на никой от участниците в сагата : Доктори напускат МБАЛ “Иван Скендеров”. Казва се Иван Димитров. Оказва се, че младите са по-мъдри от опитни лекари или видни политици. Вижте и помислете, уважаеми невркопчани.

“С ясното съзнание, че доста хора ще бъдат най-вече емоционално засегнати от написаното по-долу, искам да задам някои въпроси, които по незнайни за мен причини, никой не задава във връзка с конфликта в МБАЛ “Иван Скендеров”.

Първо искам да започна с един термин от световната дипломация, който ясно изразява моята позиция – “примирие по време на война” (на англ. truce). Практическото значение на думата е, временно спиране на конфликта между две страни във време на поява на голяма опасност, която ги застрашава и двете. Мисля, че ситуацията е точно такава. Във време, в което се разгаря най-страшната епидемия за 21 век в здравен и икономически аспект, е необходимо обединение независимо от различията ни, защото всичко обратно на това е равнимо на физическа смърт и/или смърт на и малката икономическа, и политическа стабилност, която имахме през последните години. Поради тази причина намирам сегашната криза в нашата болница за предпоставка за ненужен социален конфликт, който в днешната ситуация е пълна лудост, когато решението му може да почака, с цел запазването не само на физическото, но и емoционалното здраве на жителите на община Гоце Делчев.

В тази връзка искам директно да попитам активните страни в конфликта следните въпроси:

– Скъпи лекари, мисля, че въпросът, дали имате нашата подкрепа, е ясен. Вашата професия е може би най-достойната сред достойните, но какво точно подкрепяме? Дори след отвореното ви писмо, не видяхме най-важното – ясен списък от точки, които искате да се удовлетворят. Лоша комуникация не казва нищо. Друг въпрос, който никой не ви е задал. Защо сега? Нима се очаква от градът да забрави факта, че проблемите с болницата датират много отпреди назначаването на новия управител. “Вашият дом” се руши от години, защо чак сега надигате глас? Имаше конкурс за нов управител. Защо никой от вас не се кандидатира за позицията, когато познавате ситуацията отвътре. За критично мислещия човек изводите са два – или ситуацията е много тежка и не искате да вадите горещите кестени; или някой се облагодетелства от лошото управление. Хипократовата клетва не ви ли задължава в тези времена да загърбите за малко различията. Каквито и реформи да иска г-н Улевинов, те няма да се случат по време на криза и вие го знаете.

– Скъпи съграждани, които събирате подписки в момента и твърдите, че имате 6,000 подписа вече. Обяснете ми как се събират 6,000 подписа, спазвайки се социална дистанция. Съзнавате ли, че да има един носител на коронавируса в Гоце Делчев, с вашите действия вие сте увеличили шанса за среща с него до 70%. По-страшното е, че при механизма на предаване на вируса, вие сте застрашили една огромна част от населението на града и сте рискували регионална епидемия. Съзнавате ли го? Действията ви са престъпни. Кой безумец е инициаторът на тази подписка? Град Гоце Делчев заслужава да му знае името! Освен, че условията в подписката са подвеждащи, тъй като списък от точки, които да се подкрепят, липсва и следователно това е опит за социално дестабилизиране на града, вие застрашихте по най-опасния начин здравето на вашите съграждани.

– Драги местни управляващи, вече видяхме позицията на г-н Москов, която се радвам, че е единствената логична – временно примирие. В тези условия всички знаем, че нито могат да се намерят нови лекари, нито може да се направи конкурс за нов управител. И двата посочени изхода на конфликта не са удачни. Първият ще породи криза с липса на медицински персонал, вторият ще остави болницата без пряко отговорно лице по време на пандемия – временен управител не е решение, защото не носи същата тежест на отговорност като постоянния. Тоест единствения вариант наистина е компромис, да се отложи решението на конфликта за след пандемията. В тази връзка питам другите политически сили в Гоце Делчев – г-н Джингаров и съветниците от ГЕРБ, г-н Гераксиев и съветниците от “Движение за радикална промяна “Българска пролет”” и господата от коалиция ЗНС – защо мълчите при ясно правилно решение? Защо не подкрепяте кмета и останалите съветници, когато има решение в полза на града? Нима искате да трупате опозиционен политически дивидент по време на криза, застрашаваща здравната система в града ни? Ако е така, то моралът, който демонстрирате ви прави недостойни да бъдете общински съветници и поставя съмнение в надеждността на вашите мотиви. Сега е моментът да покажете, че сте достойни управници на града ни. Не забравяйте, че преди вашата политическа принадлежност, стои принадлежността ви към град Гоце Делчев. Тя трябва да ви е с приоритет.

Тагвам в поста си всички хора, които са в списъка ми от контакти във Facebook, и са показали активна позиция по въпроса или са свързани с описаните лица и групи от хора, за да могат да направят своя коментар, ако имат такъв, или да насочат вниманието на своите колеги и съмишленици към написаното, ако имат такова желание.

В момента работят емоциите, когато ни е нужен най-вече разума и градивния диалог. Не знам как ще се почувстват хората, коментирани в този пост, но знам как ще се почувстват жителите на града, ако сключите временно примирие. Всички ще са ви благодарни, защото сте взели правилното решение и сте загърбили различията си, но най-важното независимо от крайния развой на конфликта, вие ще останете в техните очи като достойни хора. Това в момента разцепва солидарността в града ни и всеки, който не се бори за временен мир, е предател за нашата общност. С и без извинение!

Бъдете живи, здрави и надявам се мъдри!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене