28 са новите заразени за денонощието с COVID-19 у нас, общо заразените вече са 477

За денонощието са регистрирани 28 нови случая с положителни проби за коронавирус, от тях приети за болнично лечение са 8. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

„Общият брой на заразените с опасния вирус до момента е 477 души, от тях са излекувани 30 души. Броят на починалите се е увеличил с един възрастен човек от Стара Загора. До момента са починали 11 души“, заяви ген. Мутафчийски.

От проведеното изследване на народни представители и персонал има двама установени освен д-р Адемов, – двама депутати, които вече са известни.

В София са 21 случаите, в Пловдив – 2, в Смолян – 2, в Бургас, Кърджали и Велико Търново по един.

Още един лекар е заразен, като с това заразените медици вече са 21.

Нови петима души са излекувани – 3 във ВМА – един от Пещера, от Пловдив. Общо излекуваните са 20 мъже и 10 жени. Най-младият излекуван е на 27 г., най-възрастният е 80-годишен мъж. Средната възраст на излекуваните е 47 години.

Имаме нов смъртен случай на мъж на 81 години, в Стара Загора. Приет е преди седмица с диабет, проявил е белези на коронавирус, с много бързо развиваща се бронхопневмония, дихателна недостатъчност и вчера е починал.

Общо вече починалите са 11, като средната възраст е 62.8 г.

179 са приетите на болнично лечение, от които 20 са интубирани.

Снощи в „Пирогов“ е приет и мъж арестант с признаци на коронавирус, на който са взети проби. Приведено е и дете на 4 години от Великотърновската болница, то е с двустранна бронхопневмония, изливи в белите дробове, не е интубирано. Чакат се пробите му за коронавирус.

Ген. Мутафчийски подчерта, че никой не плаща тестовете, а болниците работят с тестове, които са дарени. Болниците не са купували тестове, каза още той. Проф. Мутафчийски обяви, че от групата на ГЕРБ, които бяха тествани за коронавирус след откриването му при депутата Хасан Адемов, са заявили, че ще си заплатят тестовете.

Съпругата на депутата Адемов също е с положителна проба, но за момента няма нужда от поставянето на парламента в карантина. Решението за работата на НС трябва да се вземе от неговото ръководство, каза проф. Мутафчийски. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене