Управителят на МБАЛ “Иван Скендеров” – д-р Владислав Улевинов: Проблем в лечебното заведение няма. Подадените молби за напускане по взаимно съгласие на някои колеги аз не съм приел – написал съм резолюция „Не съм съгласен“.

Уважаеми дами и господа,

 Поводът, по който се обръщам към вас е породен от няколко причини.

 Първо, подадените молби за напускане на една част от служителите на болница МБАЛ „Иван Скендеров“.

Това за мен е един дълбоко замислен акт от група колеги с цел възпрепятстване реализирането на идеите, залегнали в управленската ми програма, която цели единствено и само разгръщане и развитие на лечебното заведение – постигане по- високи нива на компетентност, т.е. да можем да отговорим на медицинските стандарти с цел да ни бъдат разрешени нови клинични пътеки, по които да работят всички отделения и по този начин да увеличим приходите на лечебното заведение, за да започнем постепенно и регулярно да изплащаме дълговете, натрупани преди моето идване в болничното заведение. Източници на приходи на болницата са единствено средства от Националната здравна осигурителна каса, Министерство на здравеопазването и кешови плащания.

Дотук болницата е губеща: голям обем натрупани дългове; не са провеждани обществени поръчки за доставки и услуги; не е извършвана инвентаризация на болничното заведение от 2011 г. насам; не са провеждани конкурси, които са задължителни съгласно Закона за лечебните заведения и  Кодекса на труда (за началник отделения); нямаше изготвени правила, по които да работи болничната аптека, които са абсолютно задължителни за провеждане на лекарствената политика на болницата; лекарствата и консумативите, които са използвани в лечебния процес, освен от аптеката, са били придобивани и от други източници, незнайно от къде; не се е спазвало работното време- графиците на отделенията не са били съставяни съгласно нормативната уредба, а голяма част от отделенията напр. като АГО работят по график, който е удобен на една част от лекарите, за да осъществяват и частната си практика – идват в 08:30 ч. на работа в болницата, тръгват си в 10:30 ч и после отново идват в 15:00ч. Питам- през времето от  10:30- 15:00 в частните кабинети ли са работели, а не в болницата, в която е тяхното основно работно място?

Искам да споделя следното – проблем в лечебното заведение няма. Подадените молби за напускане по взаимно съгласие на някои колеги аз не съм приел – написал съм резолюция „Не съм съгласен“. Това лесно може да се докаже. Но същите колеги  са депозирали и заявления по чл. 326 ал.1 от Кодекса на труда (тридесетдневно или тримесечно предизвестие). Това е личен акт, тяхно законово право за прекратяване на трудовото им правоотношение. Аз не мода да ги спра от това им право.

Факт е вече, че правила за работа на болничната аптека има, изготвени преди два месеца. Факт е вече, че има направена Есенциална листа, по която да работи болничната аптека и отделенията да се зареждат с лекарства и консумативи единствено и само от там и от никъде другаде. Есенциалната листа е необходима, за да се изготвят документи за обществена поръчка за лекарствени продукти и консумативи.

Факт е вече, че преди един месец, спазвайки  Закона за лечебните заведения и Кодекса на труда, обявихме процедура за конкурси за Началник отделения, Главна медицинска и Старши медицински сестри.

Второ,  искам да отбележа също безспорно доказуем факт и той е следният:

За изминалата 2019 г. през болничното заведение са преминали 6500 пациента, а населението от четирите общини, които обслужва МБАЛ Иван Скендеров, наброява около 70 000 жители. Лесно може да се пресметне каква част от населението се лекува в това лечебно заведение. А другата част??

 Оказва се, че отделения, които трябва да бъдат локомотив на лечебното заведение като Хирургия и АГО –  са губещи.

В склада на хирургично отделение стои скъпо струваща техника – Лапароскоп, която не се използва. Защо –  поради некомпетентност, незнание или други причини?

В отделението по Акушерство и Гинекология доскоро не са били допускани млади колеги, които да работят и да бъдат обучавани. В отделението е добре разгърнато акушерството, но гинекология не се работи. Защо?

Искам дебело да подчертая, че в болница МБАЛ Иван Скендеров отделения като Хемодиализа, Инфекциозни болести, Вътрешно отделение, Педиатрия покриват повече от 85-90% от приходите на болницата чрез своята дейност. Защо тези лекари и медицински сестри не протестират и не си подават заявление за напускане? Напротив – от приходите на тяхната дейност се плащат заплатите на губещите отделения.  Плаща се ток, отопление, храна на болничното заведение. Ако продължим да работим по този начин фактите, които дотук представих доказват, че няма механизъм да бъдат увеличени заплатите на лекари, медицински сестри и санитари, а моята цел е точно обратно – да повишим приходите на болницата,  след което на първо място да  се увеличат заплатите на персонала; второ – да се изплащат регулярно дълговете на болницата и трето – да се плащат редовно задълженията към доставчици за лекарства и консумативи.

Въведохме „Дни на Отворени врати“ с една единствена цел – лекари-специалисти от различни области да преглеждат безплатно, повтарям безплатно всички, които желаят да бъдат прегледани. Предоставих тази възможност и на колегите от болницата да се включат в тази инициатива, но те не се отзоваха.

Бях заклеймен за това мое начинание, незнайно защо от определен кръг колеги.

Една голяма част от населението няма възможност да пътува до други болници в отдалечени градове като София, за да потърси второ мнение или последващо лечение – ето затова въведох тези дни на отворени врати и считам, че това начинание трябва да продължава. Никой от колегите, които преглеждат в дните на отворени врат не е привлякъл пациент да го лекува в друга болница. Една част от тези колеги, които преглеждаха безплатно са вече  и служители на болничното заведение – д-р Георги Георгиев (неврохирург), д-р Петър Михайловски (хирург).

В Отделението по ортопедия и травматология от преди един месец работи нов колега- д-р Лъчезар Захариев. От неговото идване и прецизна работа се възползваха голям брой пациенти и в това отделение за брoени дни бяха направени толкова операции, колкото преди това не бяха направени за половин година.

Искам да подчертая, че в управлението на болницата като заместник управител по лечебната дейност е назначен  д-р Милан Първанов. Той даде своето съгласие и договорът му като заместник-управител е факт – подплатен с добро заплащане.

В същото време той недоволства – от какво и от кого? Изумява ме това поведение на колегата!

Единственото, което съм целял през тези месеци от моето управление е да повиша нивото на компетентност; да върна доверието на хората в болничното  заведение; да постигнем по-добри крайни финансови резултати.

Уважаеми Дами и Господа,  

В тази ситуация, когато светът е изправен пред невиждана криза, от която никой не знае как ще излезем и кога, ние трябва ежеминутно да посрещаме всички предизвикателства, които животът ни поднася; трябва да опазим нашите родители, братя, сестри, деца. Обръщам се към Вас като ви желая здраве, разум  и скорошно преодоляване на кризата!

                                     С Уважение: Д-р Владислав Улевинов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене