Рентгенолозите в Разлог: Снимахме пациенти от Банско с белодробни проблеми по време на блокадата

Не отговаря на истината твърдението на джипитата от Банско, че не са имали достъп до рентген и лаборатория, за да изследват евентуални пациенти с коронавирус. Това категорично заяви изпълняващият длъжността началник на отделението по образна диагностика в общинската болница в Разлог д-р Елена Рускова-Манова специално за DarikNews.

И тя, и останалите рентгенови лаборанти останали обидени от твърдението на личните лекари, които в тв ефира тази сутрин заявиха, че са направили всичко по силите си по време на блокадата и поискаха даже извинение от шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, че ги е обидил. Преди той намекна, че вероятно по време на двете седмици карантина в зимния курорт са били прикривани данни за пациенти със съмнения за коронавирус-симптоматика.

„Чувстваме се много обидени. Мисля, че генералът трябва да ни се извини лично. В условията на барикада ние понесохме цялата тежест да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим извън Банско. Нямахме лаборатория, нито рентген. Бяхме в изолация. Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ. Имаше хора, които сами искаха да се тестват, но нямаше как.“, коментира по NOVA сутринта д-р Нели Дузманчина.

Лекари от Банско: Обидени сме, генералът да ни се извини лично (ВИДЕО)

Това е предизвикало възмущението на рентгеновите лаборанти от болницата в Разлог, разкри от името на колегите си тяхната началничка д-р Манова. „За времето, в което Банско беше под блокада, сме обслужвали пациенти от Банско с белодробни проблеми, но не само – и с травми. Правени са им не само рентгенови снимки в болницата, но и лабораторни, и клинични изследвания“, категорична беше рентгеноложката.

„Такива лица са идвали по време на карантината, докарвани с линейки чрез Спешна помощ“, допълни лекарката. Тя няма право да разкрие за колко души от Банско с клиника за коронавирус става въпрос, но допълни:

„Имаме доказателства. Разполагаме с цялата документация от изследванията. Те са заведени по имена и с данни“. По думите на д-р Елена Рускова-Манова болницата в Разлог не е отказвала прием на пациенти от Банско и дори при обаждане от Спешна помощ, че пристига линейка с пациент със съмнение за заразата, са предупреждавали целия персонал и чакащите пациенти в коридора да се изтеглят оттам, както и са осигурявали зелен коридор за спешния автомобил да пристигне по-бързо.

„Не само това, ами и по време на блокадата при нас две родилки от Банско родиха своите бебета, за щастие, всички са здрави“, каза още докторката от разложката болница.

Лечебното заведение в Разлог е единственото в района, което обслужва и още четири общини – Банско, Якоруда, Белица и дори Гоце Делчев. „Не сме отказали медицинска помощ, а предпазните мерки за персонала в нашето отделение наредих да се вземат още в първите дни на месец март преди първите случаи у нас“, добави рентгеноложката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене