Кредитните облекчения ще са само за пострадали от коронавируса

Облекчения при плащане на кредитите ще получат само фирми и физически лица, които са пострадали от настъпването на пандемията. Мярката не е за тези, които преди COVID-19 са били нередовни платци и не са изпълнявали договорите си. Това каза по БНТ председателят на УС на Асоциацията на българските банки (АББ) Петър Андронов по повод мерките, които търговските банки ще предриемат за подпомагане на бизнеса и физическите лица.

„Говорим за хората, които преди настъпването на пандемията, са били редвони платци и основен стълб на банките. Това са хора, които сега имат затруднения заради епидемията. Чакаме решението на ЕЦБ, за да можем да налеем средства и да подпомогнем сериозните клиенти, които сега под някаква форма изпитват затруднения“, обясни Андронов.

„Всеки, който е взел кредит и е сключил застраховката за безработица, сега ще може да се възползва от тази застраховка. За съжаление мога да кажа, че болшинството от хората не са се възползвали от тази възможност, когато са теглили кредити. Има такива граждани, но те не са мнозинство. Ние не можем да работим за фирмите за бързи кредити, освен ако те не са част от някоя банкова институция. Ние работим за кредитите на търговските банки, няма как да коментирам темата за фирмите за бързи кредити“, разкри още Андронов.

„Ние познаваме тези клиенти много добре и ще им помогнем. Няма как някой, който е имал проблеми преди настъпването на пандемията и сега се опитва да се скрие зад нея, да получи помощ“, допълни още председателят на УС на АББ.

По думите му банковата система е стабилна. Капиталът на банковия сектор е над 15 млрд. лева. Банките имат буфер, който сега ще използват, за да парират загубите, които ще претърпят. Да, банките също ще претърпят загуби, но има достатъчно натрупан капитал, който ще покрие тези загуби. Хоризонтът пред нас е добър и не виждам проблеми в банковия сектор“, категоричен бе Андронов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене