Д-р София Ангелова: Не може да се заразите с коронавирус, докато вървите по улицата

„Вярвам че, топлото българско слънце ще ни отърве от коронавируса. Той се появи през декември 2019 г., целият период е студено време, но пулмолозите винаги имаме по-малко работа през лятото.“. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова по БНТ.

Тя призова хората да не се страхуват от COVID 19, защото страхът сваля имунитета и могат да се разболеят от други болести. Възрастните хора да гледат тв програми с музика, а не новини. Те няма какво да правят вкъщи, освен да гледат телевизия, а информационният поток залива с поредни смъртни случаи и нови данни за мащаба на пандемията, обясни лекарят с 38 години стаж.

Това, че ще се заразиш с коронавирус, не означава, че ще умреш. Ако от 100 човека 70 са заразени, 50 от тях ще преживеят заболяването много леко. Те дори няма да го усетят.

То ще бъде под формата на настинка. Проблемът е, че именно тези хора ще посеят заразата. Останалите 20% – една част ще бъдат в средно-тежко състояние, и една малка част ще бъдат в тежко състояние. Да ограничим контактите и по този начин ще запазим тези 20%, призова д-р Ангелова.
Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус.

Задължително по телефона всеки от лекарите разпитва пациента – ако той се е върнал от епидемичен район, ако дава епидемична анамнеза, естествено ще бъде насочен за изследване за коронавирус. Никой от нас на предния фронт не може да познае дали става въпрос за COVID-19 или не, обясни още тя.

Д-р Ангелова припомни, че много от симптомите на коронавируса се преплитат с грипа – висока температура, отпадналост, треска, болки в мускулите и ставите, поява на кашлица, задух. И призова хората да не излизат от вкъщи, а да се обадят на личния си лекар при първи симптоми.

Два-три дни те ще се лекуват с антивирусни медикаменти.

Не изкупувайте и не презареждайте антивирусни медикаменти, защото ще попречите на хора, които имат нужда от тях. Ако до два дни състоянието не се подобри, а се засилва задухът и става постоянен, тези хора се приемат и се лекуват в болница, каза още д-р София Ангелова.
Коронавирусът е тежък, бързо пада и не може да се заразите с него, докато вървите по улицата.

Носенето на маски е важно за болните хора, а за здравите – предпазва ги да не си пипат устата, носа и очите, защото всички ние докосваме непрекъснато различни повърхности, обясни пулмологът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене