Първи случай на коронавирус в Кюстендил, 62-годишен мъж е в тежко състояние

Първи случай на коронавирус е регистриран в Кюстендил, това е 62-годишен мъж от областния град, съобщи кметът Петър Паунов.

Пациентът е поставен в изолация, той не е сред завърналите се от чужбина.

„Предприели сме всички необходими мерки в момента. Състоянието на заразения с Covid – 19 е средно тежко към тежко. На останалите пациенти, приети през вчерашния ден, пробите са отрицателни“, коментира и директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, д-р Александър Величков.

Други 10 човека са под карантина към сегашното белодробно отделение в Кюстендил, защото те са били в отделението, в което е открит коронавирусът. Пациентите ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, като след определен период ще бъдат тествани за коронавирус.

„Към днешния ден 135 човека са под карантина от община Кюстендил, на други 58 вече е отпаднала. Към момента се подават множество сигнали от страна на работници, които се пускат в неплатен отпуск. Напомням, че съобразно Законът за извънредното положение, работодателят може да ви пусне по негово решение само в платен отпуск. При наличие на нередности, моля подавайте сигнали в Инспекцията по труда“, призова кметът Паунов.

Междувременно стана ясно, че над 8 хиляди лева е получила от дарения в последните дни болницата в Кюстендил. Сред дарителите й са Окръжната и Районната прокуратура в града, съответно  с 1 860 лв. и 2 500 лв. Постъпили са средства от „ АБ ТЕРМ”- 2 хиляди лева, Строителна фирма ”Рила” и фирма „Дейли фудс АД фирма Демея” –  по 1000 лв. Освен парични средства са получени и дарения в натура – от  фирма „Витал” – 100 предпазни маски и народния представител Иван Ибришимов – 500 предпазни маски. С предпазни очила и медицински престилки помогна и Българският лекарски съюз. Заявени са и допълнителни дарения, които все още не са влезли в сметките на болницата, каза директорът на здравното заведение д-р Александър Величков.

В 3 лечебни заведения на територията на Кюстендилска област ще бъдат лекувани пациенти с КОВИД – 19, стана ясно от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Това са МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ – Кюстендил, МБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕООД и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 2003 ООД.

Общият брой на болничните легла в предвидените отделения е 234.  /piirnsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене