Ето как ще се тества България за COVID-19! Хората с имунитет се връщат на работа

На три етапа ще става тестването за коронавирус в България, за да може в един момент да има възможност икономиката и общественият живот да бъдат възобновени. Това съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

Той показа модела, по който ще се случи тестването на първо част, а после и на цялото население. Всички изследвания ще струват по 20 милиона.

Първият тест е безспорен и достоверен, вторият вид тест е важен, защото открива новозаболели и става бързо. При него може да се тестват освен стандартните групи, така и останалите рискови. Третите, бързите тестове, ще бъдат важни след втората половина на епидемията, за да дадат реалната снимка на това колко са придобили имунитет.

„На базата на тези данни можем да оформим кохорти от хора, които спокойно могат да работят. Това ще даде основата за да се освобождават мерките и да се освободят обществения животи и икономиката“, посочи ген. Мутафчисйки.

Първо на този етап, в който се намираме, ще бъдат тествани хората от рисковите групи – заболели в болница, медицински персонал със симптоми, контактни лица със симптоматика, както и за освобождаване на болни като вече оздравели.

Единственият начин за тези проби е Real Time PCR тест. Той е бавен и изисква обучен персонал, но въпреки това няма друг надежден начин за сигурно установяване на заболяването посочи ген. Венцислав Мутафчийски.

При пълен капацитет на болници и лаборатории в България е възможно да бъдат тествани по 1000-1200 души или 30 000 тестове месечно. Това се равнява на 930 хиляди лева на месец. 600 хиляди теста са отделени за България от поръчката от Европейската комисия.

Ако в първия етап на кривата се набляга на по-скъпите тестове, то във втория етап тези тестове са доста по-евтино, но по-масови и затова ще струват също скъпо.

На следващи ниво при пика ще се започне с флоросцентен имунохроматографски /антиген/ метод. Пробата се взима по същия начин, но идентифицирането става за около 5 минути с малък портативен апарат. Сега се разработват и тестове, които са директни като тест за бременност. Поради лесното им изпълнение ще дадат възможност да се популяризат масово. Ще могат да се правят до 20 000 дневно. На месечна база ще може да се правят около 30 000 теста, но това значи 10 милиона лева месечно. Тук групата ще се разшири с т.н. рискови – магазинери и други професии с много контакти.

От платото нататък ще има антитялно базираните спорни бързи тестове. Това са тестове, с които може да се разбере колко души са се разболели без да разберат и имат имунитет. Предвижда се до 40 000 на ден, около 10 милиона лева ще струва тестовете на месец.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене