Цвета Караянчева: Ако един депутат се зарази с коронавирус, ще блокира парламента за 14 дни

Не разпускаме парламента, но не може да осигурим след всеки депутат, който пипне бравата, да поставим човек, който да я чисти, каза тя

Извънредният режим на парламента помага той да продължи да работи, защото ако един човек има вирус и седи до другия, трябва да затворим Народното събрание и 14 дни да сме под карантина. Това каза пред Нова телевизия Цвета Караянчева.

„Работим повече от 15 минути в едно затворено помещение и няма по 2 метра разстояние между нас. Не мога да съм спокойна като виждам, че няма дистанция“, добави тя.

„Народните представители пътуват из цялата страна. Те имат контакти с хората в района си. Не можем да осигурим след всеки депутат, който пипне бравата, да има човек, който да я дезинфекцира“, заяви Караянчева.

Тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа, обясни парламентарната шефка

„Нито парламентарната демокрация е заплашена, нито ще има диктатура, защото парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Дейността ни ще се осъществява в извънредна ситуация“, добави тя.

„По Конституция парламентът е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията е безпочвено“, подчерта Караянчева.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори, че има възможност те да работят по различно време. „Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава – нямаме това разстояние“, заяви председателят на Народното събрание.

„Парламентарната демокрация умря, Конституцията е застрашена – това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава“, каза още тя.

flagman.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене