Великден под карантина!!!

Ген. Мутафчийски: Смисълът на бързите тестове е търговски, а не е медицински

Великден у нас ще премине под карантина. Това стана ясно от думите на шефа на Националния кризисен щаб Венцислав Мутафчийски. Той прогнозира, че крутите мерки ще продължат поне до Гергьовден, макар че в четвъртък с решение на здравния министър карантината у нас бе удължена до 12 април. Мутафчийски обаче обясни, че може датата да претърпи промяна. „Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират от днес за утре”, каза началникът на Националния оперативен щаб. Според него не е реалистично хората да се пускат в движение преди Гергьовден.

„Не знам откъде идват тези неща, явно хората вече се изнервят, въпреки че са били само 1 седмица вкъщи”, каза Мутафчийски. Той обаче апелира да се гледа реално на нещата, тъй като единственият сигурен начин да се предотврати такъв рязък бум, какъвто има в други страни, и да се справим с вируса, е изолирането.

„Вирусът се предава от човек на човек”, напомни Мутафчийски. Премине ли пикът, ще се работи по това кои групи хора да се пускат. Според генерала обаче все още е рано да се говори за това.

„Пикът най-вероятно

ще е около Великден”,

каза още Мутафчийски. Той отново подчерта, че бързите тестове не са подходящи и достоверни за началото на пандемията с коронавируса у нас.

„Смисълът на бързите тестове е търговски, той е бизнес-смисъл, не е медицински. Тези бързи тестове са чудесни, да се направят на края на епидемията, за да се извадят заключения кой е изградил антитела“, категоричен беше проф. Мутафчийски. Страната ни е в началото на епидемията и единственият сигурен начин за доказване на епидемията е PCR теста, допълни шефът на ВМА. В Испания е похарчен половин милиард за тестове и те са се оказали негодни, само защото някой е надделял в идеите си.

„ Мнението на Медицинския щаб у нас – няма да надделее“ подчерта ген. Мутафчийски. За момента никой нуждаещ се не е оставен без хининов препарат, тъй като за момента той е утвърден за лечение на COVID-19.

„В момента се снабдяваме с още от лекарството“. Хората, заразени с коронавирус у нас и са в тежко състояние, се лекуват с този хининов препарат и азотомицин – антибиотик, разясни проф. Мутафчийски. Трябва да се има предвид, че той е опасен за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Тази схема на лечение е утвърдена и в Италия и в САЩ.

Междувременно стана ясно, че болните у нас са 264, като само в четвъртък бяха потвърдени 22 нови положителни проби. Изписаните след 2 отрицателни проби пък са вече 8, като се очаква в петък да бъде изписан и деветият оздравял. Новите проби поставят на картата на коронавируса два нови града. По един заразен от коронавирус има в Кърджали и Хасково.

В столицата новите

случаи са 14,

в Смолян – 2, в Плевен, Велико Търново и Варна – по един. Председателят на щаба уточни, че все още част от пробите се обработват, затова до утре сутринта може да има промяна в бройката на хоспитализираните или установените положителни случаи.

В София болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус, са се увеличили. „Във ВМА има нови случаи, в Пета градска има 5, в „Пирогов” има още един интубиран пациент, в „Света Анна” има два случая, в единия от които мъжът е интубиран. В Инфекциозна болница, която досега нямаше положителен случай с коронавирус, сега има мъж на 33 г., уточни ген. Мутафчийски. Освен двамата интубирани, останалите нови случаи не са в тежко състояние, но също са приети в клиника. Четири от отделенията на Пета градска пък са под карантина и това на практика блокира работата на болницата.

Двама военнослужещи също са с положителни проби. На старши-лейтанант и офицер, който го придружава, е извършена авиомедицинска евакуация от Косово. „Те са без клинични оплаквания, но с положителна проба. Ще бъдат настанени във ВМА”, обясни ген. Мутафчийски. Един

военнослужещ в Румъния също

е дал положителна проба

и е настанен в инфекциозна болница в Букурещ.

14-дневната карантина на първите българи, завърнали се от чужбина, изтича скоро. „Щом не са развили заболяване досега, те би трябвало да се чувстват свободни”,обясни председателят на щаба и уточни, че не е необходимо да се обаждат до РЗИ или личен лекар.

Щабът предложи и всички завръщащи се от чужди страни да подлежат на карантина, включително и чуждите граждани. Така чужденците трябва да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да заявят къде ще прекарат задължителната си карантина.

Шефът на щаба разясни, че пик на болестта у нас ще има, но ще е с по-малък интензитет, точно заради мерките, които в момента се вземат. Освен това хората с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват.

„Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби“, уточни председателят на оперативния щаб. Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения.

„Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването“, каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

Кой може да минава през КПП-тата край градовете?

  • Лица само в случай на неотложност на пътуването
  • За полагане на труд
  • Здравословни причини на пътуващия или на негови близки,
  • Завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес;
  • Полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия.
  • Снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма магазини или аптеки, от които хората да се снабдят

60 млн. лв. в подкрепа на медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с COVID-19, се отпускат по „Програма развитие на човешките ресурси“, като за това е подписан договор между Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. Това съобщиха от социалното ведомство.

Очакванията са да бъдат обхванати около 14 000 медицински и немедицински служители, които ще получат допълнителни 1000 лв. върху заплатите си още от март. По проекта ще може да се наеме допълнителен медицински и немедицински персонал, който да посрещне предизвикателствата в борбата с коронавируса. Планирано е и закупуването на лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция от заразяване.

Лозан Руменов

Подготовката на войските винаги е била приоритет и не е и няма да бъде прекъсвана, съобщават от Министерството на отбраната. От ведомството подчертават, че всички препоръки от Националния кризисен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса са изпълнени, като са изготвени необходимите заповеди и указания, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения.

Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се провеждат съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се провежда целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността на Въоръжените сили на Република България за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене