Около 6 млн. лева са дарени от началото на извънредното положение у нас

От началото на извънредното положение (13 март) заради коронавируса у нас са дарени около 6 млн. лева. Това показва анализът на Българския дарителски форум, предаде БНТ.

Даренията са както от големи български и международни компании, така и от банки, политически партии и частни лица.

Само до вчера на обяд даренията в цялата страна бяха малко над 5 милиона и 300 хиляди лева.

Половината са от фирми, над 20% са събрани чрез дарителски кампании, 18 на сто от индивидуални дарители, 8% от фондации.

Събраните средства са използвани главно за купуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците.

„Пирогов“ е едно от лечебните заведения, които получават най-много дaрения. До момента болницата е получила 12 респиратора, лични предпазни средства и медикаменти за медицинските екипи за около половин милион лева. Дарени са и около 2 млн. лева, с част от които са купени още 12 респиратора.

„И същевременно са осъвременени лабораториите ни, за да може нашата лаборатория в един момент да прави сама тестовете си. Купени са медикаменти, лични предпазни средства за персонала и всичко това, което е необходимо екипите да бъдат защитени и да се чувстват добре, каза доц. Христо Шивачки, председател на борда на директорите в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Близо 300 хил. лв. за апаратура и консумативи е получила Университетската болница „Канев“ в Русе. Едно от последните дарения беше по инициатива на студента по медицина Теодор Кожухаров. Той дари 50 защитни костюма и 50 маски за многократна употреба.

„В момента лекарите са пред голяма трудност и мисля, че всички трябва да им помагаме и всички да се пазим“, каза той.

„Искам да Ви благодаря за това дарение, което направихте на болница „Канев“, по-скоро за АГ-комплекса, за който са много необходими, тъй като това е една част, която трябва да бъде много защитена, заяви Иван Иванов, изп. директор на УМБАЛ „Канев“ – Русе.

Кои са дарителите

Ситуацията е динамична, а списъкът на дарителите се увеличава всеки час. В него са корпоративни дарители, големи хранителни вериги, банки, частни лица. Дарения има и от почти целия политически спектър – ГЕРБ, Георги Гергов от БСП, депутатът от ДПС Делян Пеевски, НФСБ, „Воля“.

От Българския дарителски форум твърдо застават зад идеята имената на дарителите да се съобщават в медиите.

Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, добави, че дарителството се вижда главно в екстремните ситуации, а е добре да има такива примери, защото това създава култура.

„Но тогава, когато тя не е изградена, е много важно тези примери да бъдат видими, не разбира се, за да се хвалим с тях, а по-скоро да ги споделим като вдъхновение за други“, каза още Величкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене