СРАМ И ПОЗОР!!! Кметът Румен Томов отказа помощта на 26 доброволци, откри у тях политически подбуди…

Кметът Румен Томов отказа предложената помощ на Доброволно формирование „Георги Измирлиев-Македончето“, което е създадено към Община Благоевград и в което членуват 26 доброволци.

Мотивите той изрази от страницата си във фейсбук – засега нямало нужда от подкрепата на формированието, пък и нямало пари, за да им се плаща.

От това нямаше да излезе новина, ако комуникацията между градоначалник и доброволци не се водеше в социалната мрежа. А това не е така и в целия коронавирус транс, в който сме изпаднали всички, през последните два дни трябваше да станем свидетели и на задочния спор между двете страни по въпрос, който е лесен за изясняване. Ако има диалог, разбира се.

Историята започна с намерението на въпросното формирование да помага в ситуация на извънредно положение. Доброволците искат да обгрижват възрастни хора, да пазаруват на онези, които са поставени под домашна карантина, и въобще да помагат с каквото могат. Затова те изпратиха писмо до кмета Румен Томов, че искат да работят в помощ на хората, а той е човекът, който със своя заповед трябва да активира дейността на доброволната структура.

Кметът Румен Томов обаче не намери за нужно да им отговори.

От Общински съвет – Благоевград също изпратиха писмо, за да напомнят, че към Община Благоевград има доброволно звено, което разполага с обучени и екипирани доброволци. И на това писмо градоначалникът не отговори.

Последва емоционалната реакция на доброволци, които изригнаха във фейсбук и обвиниха управника, че няма ни най-малка представа „какво прави, къде се намира и защо е там“.

Вместо да потърси личен контакт с тях и да изясни ситуацията, Румен Томов предпочете да се изкаже във фейсбук и там да обясни, че в момента няма нужда от помощта на тези доброволци. Пък и нямало пари да им се плаща. Ако ги беше изслушал, може би щеше да открие желание у дброволците да помагат безвъзмезно. Но вместо това, от своя фейсбук той им даде съвет: „Не бързайте да изливате гнева си във всевъзможни интернет пространства, породен от излишни за момента политически подбуди, стремейки се да извлечете непотребни дивиденти в условия на епидемична обстановка“.

Защо търси политически дивиденти в дейността на едно доброволно формирование кметът Румен Томов едва ли ще може да обясни. Той може и да има някакви свои си страхове, но няма да може да ги аргументира публично и официално. И точно заради това не бива да отказва протегнатата ръка за помощ в условия на извънредно положение. Иначе поведението му ще бъде разчетено от обществото като най-обикновен инат, от който в момента Благоевград няма нужда.

Утре, все пак, е насрочена среща между ръководството на Община Благоевград и представители на Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“. Най-вероятно на тази среща ще бъдат изяснени нещата и доброволците ще получат зелена светлина да помагат на възрастни и болни благоевградчани. И така ще разерем, че спорът от последните два дни е бил напълно банален и излишен и ръководството на Община Благоевград можеше да ни го спести, ако беше намогнало управленските си страхове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене