Бащата на 9-годишното британче, което бе обявено като първи случай на коронавирус в Банско: Българските институции не казват истината, пробите ни са отрицателни

Бащата на 9-годишното британче, което бе обявено като първи случай на коронавирус в Банско, три дни след като се прибра в Англия, в пост във Фейсбук опроверга резултатите на сина си и заяви, че българските институции не казват истината. Matthew Jepson направи публично достояние резултатите от Националната референтна лаборатория за изследванията и на петимата британски граждани, които бяха поставени под карантина в Банско. Матю систематизира своите факти в девет точки, които публикуваме без редакторска намеса.

„1. Нашият съсед от горния етаж има апартамент директно над нашия, който ни докладва в полицията за това, че имаме коронавирус (той каза, че сме били в контакт с някой, който е потвърден, че го има в Англия). Те нямат и дори не са тествани.
2. Тестваха ни и ни казаха да не излизаме от апартамента, или ще влезем в затвора за 3 години и да чакаме резултатите си.
3. Казаха ни след 2 дни, че най-малкото момче е носител, но няма симптоми на вируса, останалите бяхме отрицателни.
4. Вие сте или положителни, или отрицателни за вирус теста, не може да се  каже дали сте носител (някой е излъгал).
5. Опитвахме се 4 дни да получим резултатите си в писмен вид, но някой не разреши това.
6. Уведомихме британското правителство и британското посолство в България и те също поискаха повторни тестове и обявяване на първоначалните ни резултати.
7. След 6 дни резултатите пристигнаха. ВСИЧКИ БЯХМЕ ОТРИЦАТЕЛНИ.
8. Петък вечер бяхме взети от апартамента ни от британското посолство и ни дадоха полицейски ескорт извън планината.
9. Вече сме си у дома.”

Ден преди това Матю публикува и подробна информация от пристигането им в Банско, през поставянето им под карантина и извеждането. Той разказва, че са пристигнали в апартамента в Банско на 13 март. В 09:30 часа са били в апартамента. Денят им минал в почистване, а децата играели на телефоните. На сутринта в събота, 14 март, намерили бележка на вратата си от съседката над тях с обвинение, че вдигат много шум, и със заплаха, че ще подаде сигнал в полицията. Според поста на британеца именно тази съседка е подала сигнала и е казала, че са имали контакт със сестра му, която била с коронавирус. Неговите твърдения са, че тя изобщо не е изследвана. В събота групата се качва да кара ски, когато приятелят на Матю забелязва, че има 15 пропуснати повиквания от полицията, и веднага връща отговор. От там им казали да се върнат в апартамента, тъй като имат  коронавирус. От този момент започва кошмарът. Ето какво пише още Матю:

„Когато се върнахме в апартаментите, имаше 3 полицейски коли и половин дузина ченгета с пистолети, които ни чакаха, както и 3 жени – медицински лица със слънчеви очила и маски. Опитахме се да обясним какво се беше случило със съседката горе, но те не искаха да знаят, не искаха да разследват нищо, дори не говориха директно с нас. Накарахме преводача да говори от наше име, но просто не искаха да знаят. Тогава жените поискаха да ни тестват с тампони за уста. Децата плачеха, мислеха, че ще умрат, затова им позволихме да ни тестват. Казаха ни, че ще получим резултатите след 3-4 дни по имейл и че не можем да излезем от апартамента, или ще бъдем затворени за 3 години. Казаха ни, че само един от нас може да излиза до малкия магазин над пътя с маска за лице и ръкавици. В магазина на практика има само яйца, на 3 дни хляб и бира (не беше всичко лошо). Следващите 24 часа бяха болезнени, но след това в понеделник сутринта казаха, че резултатите са готови, което намираме за странно по отношение на времето, което ни бяха дали. Казаха ни, че само едно от децата е с коронавирус и е преносител, а той не е имал симптоми (отново звъннаха алармени звънчета). Останалите бяхме добре. Тогава разбрах, че тестът показва само дали си положителен или отрицателен за вируса, а не дали си носител. Казвам това, защото получихме резултатите по телефон и нямахме имейл, който да потвърди, въпреки че питахме от 3 дни!!!!!

След това затвориха ски зоната. Това, което тогава казаха, е, че все още ще летим за вкъщи във вторник вечерта (което отново нямаше смисъл) и беше отменено в последния момент. Влязохме в контакт с британското посолство – Дан Джарвис и неговия помощник, с различни хора в българското здравно министерство и поискахме да получим писмено резултатите си. Нашето правителство настоя да ни тестват отново. След намесата им в телефонно обаждане ни казаха, че сега не тестват никого в планината. Казах й, че лъже, тъй като всеки със симптоми трябва да бъде тестван (целият свят увеличава тестовете, а не спира тестовете), особено когато мястото е пълно със стари хора.
Това ни води до едно заключение: ние бяхме извинение да затворим планината, не вярваме, че някога сме били правилно тествани, бяхме удобни да затворим планината, няма да ни тестват отново, защото, ако се върне отрицателна проба, показва лъжите им. Не знам!
Знам, че хората ще кажат, че не е трябвало да ходим, но когато напуснахме Великобритания, светът не беше в тази бъркотия, това ескалира толкова бързо и ако имаме вируса, дръжте ни в изолация! Но сме били лъгани постоянно. Всичко, което искахме, беше шанс да бъдем тествани отново или да видим първоначалните си резултати”, написа Матю.

Той заедно с цялата група са изведени от Банско в петък след съдействието на човек от британското посолство в България, на име Пол. Благодарение на него групата получила и писмено резултатите от теста на Националната референтна лаборатория, които се оказали отрицателни за всички, включително и за 9-годишното момче.

Групата е подписала някакви документи. След щателен преглед на КПП-то на изхода на Банско и дезинфекция на микробуса групата е отпътувала за летището.

„Никога не съм бил толкова облекчен, че си тръгвам отнякъде в живота си”, пише още Матю и допълва: „Знам, че всичко това звучи като филм, но се случи!”.

От редакцията ни изпратихме официално въпроси за становище по случая до Общинския кризисен щаб в Банско и Националния оперативен щаб. От щаба в Банско отговориха следното:

„Имаше случай на дете от Великобритания с положителна проба за коронавирус. Тази информация беше предоставена на Общинския кризисен щаб от РЗИ и МВР. Детето, неговото семейство и другите обитатели на комплекса, където англичаните имат апартамент, бяха поставени под карантина, под контрола на същите органи. Английските граждани са изведени от България на 20.03.2020 г. по ред, координиран от посолството на Великобритания, МВР и РЗИ. След заминаването на англичаните сградата е дезинфекцирана по разпореждане на кмета Иван Кадев и съгласно изискванията и указанията на РЗИ. Шофьорът, който е превозвал английските граждани, живеещите в апартаментния комплекс, както и всички българи и чуждестранни граждани, които са на територията на гр. Банско, са под карантина, наблюдавана от РЗИ и МВР.

Вчера въпросът за твърденията на бащата на 9-годишното момче беше поставен и на председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски при първата му пресконференция за деня. Ето какво отговори той: „Кой заяви, че няма зараза в Банско? Това не е вярно. Как може да го казва! Цял самолет с евреи – били са само в Банско и са заразени всичките. Информацията е от Външно министерство”, каза Мутафчийски и три пъти повтори, че са били само в Банско. Той изброи случаите в Дупница, Ловеч, Карнобат, Разлог и хоспитализираните в болницата в Благоевград.

„Всичко това е от Банско. Той /б.р. – бащата/ може да си говори каквото си иска. Доверете ни се, ние говорим с факти“, заяви ген. Мутафчийски.

Независимо от това каква е истината около 9-годишното британче, факт е, че някои от случаите с потвърден коронавирус са свързани пряко с Банско, а броят им продължава да расте.

Какви са фактите досега. След случая с момчето бе потвърден и коронавирус при 78-годишен мъж, също британски гражданин, живеещ постоянно в Банско. Според Националния оперативен щаб няма данни да е напускал страната. Ден по-късно стана ясно, че с коронавирус са двама израелски граждани, които са били на почивка в Банско. Ски учител от Трявна, работил в курорта, също обяви, че е заразен, и апелира колегите си да се самоизолират и да уведомят здравните власти своевременно. Мъжът е в болницата в Ловеч. Последва случай в Разлог – мъж, работещ в Банско. Положителни проби дадоха още трима, свързани със зимния курорт – 39-годишна жена от Карнобат, работила като готвач в заведение, хоспитализирана в болницата в Бургас, както и двама туристи от Северна Македония, които също се прибрали от почивка в Банско. Завчера стана ясно и за 43-годишен мъж от село Стоб, който е имал търговски обект в Банско. Успял да напусне града, преди той да бъде блокиран. Още на 17 март, след първите потвърдени случаи, Банско бе поставен под карантина. Засега тя е за 14 дни и изтича в края на месеца. Дали ще бъде удължена, на този етап не е ясно.

Pirinsko.com потърси за коментар община Банско.

„Имаше случай на дете от Великобритания с положителна проба за коронавирус. Тази информация беше предоставена на Общинския кризисен щаб от РЗИ и МВР.Детето, неговото семейство и другите обитатели на комплекса, където англичаните имат апартамент, бяха поставени под карантина под контрола на същите органи. Английските граждани са изведени от България на 20.03.2020 г. по ред, координиран от посолството на Великобритания, МВР и РЗИ. След заминаването на англичаните, сградата е дезинфекцирана по разпореждане на кмета Иван Кадев и съгласно изискванията и указанията на РЗИ.Шофьорът, който е превозвал английските граждани, живеещите в апартаментния комплекс, както и всички българи и чуждестранни граждани, които са на територията на гр.Банско, са под карантина, наблюдавана от РЗИ и МВР, е становището на общинска администрация град Банско.

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене