КАЙСИИТЕ СА УНИЩОЖЕНИ, СТУДЪТ ВЕЧЕ АТАКУВА ПРАСКОВИ И ЧЕРЕШИ

„Кайсията е над 95%, почти тотално загинала в нашия регион. Има оцелели тук-там някои градини и ако студът след снега падне под 0 градуса, ще загинат и те”, коментира пред „Агрозона” Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари. В момента в североизточната част на страната цъфтят и прецъфтяват някои сортове на прасковите и нектарините, съобщи още той. При тях критични са също стойностите под 0 градуса. „След тях идват черешата и сливата. Те са на бутони, не би трябвало да има при тях щети, но зависи от мястото, колко ще паднат температурите. Самият сняг не е опасен, опасни са отрицателните температури, които идват след него.”, каза още овощарят.

Кайсиите заемат около 8-9 хил. дкаот общо над 28 хил. дка насаждения в рамките на Съъюза на Дунавските овощари. След нея идват около 3-4 хил. дка праскова, които ако се сбъднат прогнозите и паднат температурите, голяма част и от този плод ще загине. „За съжаление, ще е нулева година за някои плодове.”, каза Николай Колев.

 

„Последните няколко зими са много топли. Овошките не могат да останат достатъчно дълго време в зимен покой. Сокодвижението тръгва рано, развитието тръгва рано и оттам вече един последващ студ, както вече трета поредна година се случва, унищожава напълно реколтата.” Според него стопаните не могат да реагират на променящите се условия по никакъв начин, дори и чрез старите методи на задимяване. „Това задимяване евентуално би помогнала при -1 градуса, но не по-надолу”, каза Колев. Прогнозите сочат, че температурите през следващиите две нощи се очаква да паднат до -1-2 градуса, които ще са критични за насажденията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене