Ангел Джамбазки категорично за пропускателни пунктове за гетата

Едно невидимо заболяване доказа тезите ни за националните държави повече, отколкото тежкото политическо противопоставяне, заяви евродепутатът

Радвам се, че бе чут моят и на ВМРО призив за строг контрол над гетата във връзка с разпространението на COVID-19.

Това заяви във връзка по скайп от Брюксел пред ТВ Европа българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той обясни, че много български граждани, живеещи редица европейски държави са го сигнализирали, че много бусове се товарят от райони със зараза – като Белгия, Германия, Нидерландия… Циганите се товарят от там и са стоварени в България, където правят сватби, играят кючеци,  възмути се Джамбазки.

Това е изключително неразумно. Тази част от българските граждани, заяви евродепутатът, визирайки циганите, има едно волунтаристично отношение към хигиената, сапуна и закона. Затова се обръщам с призив към общините, Националния кризисен щаб и компетентните органи да изградят пропускателни пунктове, тъй като в голяма част от гетата ще бъде невъзможно да се спазва каквато и да било социална дистанция, каквито са препоръките на специалистите, смята той.

Според Джамбазки, за да бъде избягна заразата от гетата на населяващите ги хора, трябва да им бъде обяснено, че не могат да ги напускат, тъй като това са райони със зараза и трябва да спазват карантина. А ако се опитват да нарушават забраната, трябва да бъдат санкционирани, категоричен е той.

На въпрос на водещата как изглежда сърцето на Европа по време на пандемия Джамбазки зави:

Не знам сърцето, но главата е в политическа кома. Проспаха ситуацията и не отговориха на призивите ни от януари месец да бъдат взети разумните за това време мерки – като затваряне на външните граници на ЕС. Тогава ни обвинявах в параноя, ксенофобия… А сега се наложи да затворят всички граници и на практика да престане да съществува европейското пространство. В този момент един от стълбовете на ЕС – свободното движение на хора, не съществува и това е заради бавното и нелепо вземане на политически решения на ниво Европейска комисия и Европейски парламент.

България беше от първите държави, която започна да взема истински мерки, заяви Ангел Джамбазки. Той допълни, че се вижда политическото противопоставяне на двете системи. Наднационалното ниво – ЕС, което е абсолютно провалено относно взимането на решения и в посланията към гражданите на ЕС. От друга страна – националната държава, толкова бе оплювана, презирана и демонтирана, как започна да върши функциите си и да налага ред на своята територия.

Уви, едно невидимо заболяване доказа тезите на ВМРО повече, отколкото тежкото политическо противопоставяне, заяви евродепутатът.

Най-адекватните хора в ситуацията на пандемия от коронавирус са специалистите – епидемиолози и вирусолози, не политиците, заяви той и допълни, че е правилно, че решенията на специалистите се прекрояват в политически решения.

Дълбоко погрешно е гражданите да се противопоставят на предприетите мерки за защита, смята Джамбазки. Нужно е много повече самосъзнание у българските граждани, които да ограничават контактите си, за да се защитим.

Ангел Джамбазки напомни за акцията на ВМРО за доброволци, които да са в помощ на възрастните хора във връзка с коронавируса.

Вижте във видеото цялото интервю с Ангел Джамбазки >>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене