Главна готвачка от Белица остана доброволно под карантина в Банско, за да има топла храна за 60 човека в нужда

Една наистина благородна инициатива предприе един от петзвездните хотели в Банско. Изцяло за своя сметка, до края на 14-дневния карантинен период хотелът е поел ангажимент да приготвя, пакетира и предоставя топла храна на 60 нуждаещи се жители на общината.

Храната се приготвя от управителя на хотела Бурхан Немутлу, чиято е и идеята за това, и главната готвачка Силвет Лютова от Белица, която доброволно е взела решение да остане в Банско през дните на карантина, с ясното съзнание, че няма да може да вижда семейството си – двете си деца, съпруга си и възрастната си майка.

„За пореден път се убедих, че каквото и да направя за хората, с които работя, няма да е достатъчно. Когато дойде идеята за тази инициатива, имахме само извънредно положение и всички подкрепиха идеята. Тогава все още можехме да ходим на работа, но когато стана ясно, че в Банско може да се обяви карантина, извиках главната готвачка, за да й кажа, че може да се откаже, защото има семейство и ако остане в Банско заради инициативата, трябва да стои в хотела до края на карантинния период. Въпреки всичко тя остана и ми показа колко хората държат на думата си и колко са трудолюбиви. Ако ние и Банско сме на това ниво, то е заради хората, с които работим, повечето от тях са от региона и община Банско“, разказа управителят Бурхан Немутлу.

Идеята се появила  още при обявяването на извънредното положение в страната, но преди Банско да бъде поставено под карантина. Целта е да се помогне на хората в нужда и да се изпълняват препоръките на Кризисния щаб.

„Ние предложихме на общината и тя ни подкрепи. Много бързо реагираха, направиха всички съгласувателни процедури със съответните институции и вече трети ден готвим за хората. Ние приготвяме храната и я пакетираме, а от общината я разнасят на хората, които са в списъка на нуждаещите се. „Топла храна в трудни времена“,  така е наречена социалната кампания на хотела.

„Нямахме намерение да го разгласяваме, защото нашата религия казва: „Дясната ръка не трябва да показва на лявата какво дава“, но когато се разчу, наши колеги и доставчици започнаха да звънят и искат да даряват продукти. Това много ме радва, както и хората от общината, които ни подкрепиха и много бързо реагираха, за да стане инициативата факт“, допълни още Б. Немутлу.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене