Брифинг в Министерския съвет за мерките за ограничаване на COVID-19 в България

БАН: До 2,5 – 3 месеца ще сме се справили с кризата, ако се спазва карантината

Важно! Проф. Витанов от БАН каза кога точно ще победим коронавируса ВИДЕО - 0

Брифинг, на който ще бъдат коментирани мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България, ще се проведе днес, 19 март, четвъртък, от 10.30 часа в сградата на Министерския съвет.

„Вече ще можем да правим прогнози относно развитието на коронавируса и кризата. Създадения логистичен център фактически е заработил. Имаме още 2 добри новини – в още 2 фабрики започва производството на защитни облекла, с темп от 200 на ден. Днес ще стигнат над 8000 маски към българските лекари“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Акад. Юлиан Ревалски от БАН от своя страна сподели: „Присъединяваме се в борбата с коронавируса чрез областта на математическото планиране в биологията. Ще използваме математически модели за да прогнозираме динамиката и процеса на разпространение на коронавируса“.

„Ако карантината не бъде пробита до 3 седмици хубави новини, до 2,5 – 3 месеца ще сме се справили с кризата. Ето защо тя трябва да се спазва. Ако е необходимо правителството ще вземе още мерки“, каза проф. Николай Витанов от БАН.

„Математиката може да ни помогне за справяне с епидемията както с избиране на ресурси, така и като каже какво може да очакваме във фактора време. Трябва изключително сериозен подход от медиаторите в ромските общности, най-подробни разяснения от страна на медиаторите, ще видите по-голяма активност около ромските общности, това е с цел безопасността им. Българските граждани ще могат да се прибират, няма как границите да бъдат затворени за тях“, сподели ген. Мутафчийски.

„Очакват се хиляди маски от Доха, продължават разговори със 72 български фирми за производство на маски. Планираме да осигурим около 36 000 маски месечно, за спешната помощ 212 000 броя, за летищата 10 000, съобщи пък. 9700 маски за обща употреба, 40 000 маски са за хирурзите, които лекуват пациентите. Текат преговори с китайската делегация, очакваме 50 000 маски от тях, те са само за лекарите, с най-високата степен за защита, по 10 000 калцуни, ръкавици и други защитни материали. Ежемесечно ще се бъдат доставяни 4 млн. маски, ръкавици, калцуни“, информира гл. комисар Никола Николов.

В събитието участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР комисар Никола Николов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2705255336369186/?t=0

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене