Кметът на Белица Радослав Ревански безкомпромисен към хората поставени под карантина

Кметът на Белица Радослав Ревански безкомпромисен към хората поставени под карантина. Всички хора от община Белица, които са работили в Банско, от вчера са поставени под карантина за 14 дни.

Това решение е взел Общинският кризисен щаб в малкото планинско градче след ситуацията с град Банско.

Карантината е в сила от вчера и е въведена със заповед на кмета Радослав Ревански и важи за всички, които към 13 март са работили в курорта, а по думите на градоначалника те са стотици. За нарушаване на карантината ще бъдат прилагани приетите миналата седмица наказания за това, а именно глоба в размер на 5 хил. лв. и до 5 години затвор.

„Взимам мярката превантивно. Нямам точен брой на хората, но са стотици. Засега заповедта се отнася само за работещите в Банско. Не знаем дали не са заразени и се надяваме да няма. На този етап срещу тях прилагаме мерките, които важат и за прибиращите се от чужбина. Силно се надяваме тези хора да не са заразени“, каза Радослав Ревански за предприетите мерки. Той поясни, че все още не е наясно дали сред блокираните в Банско работници има хора от Белица и колко са те. Сподели, че има неофициална информация за такива, които са се прибрали след блокадата на Банско, бягайки през полето, но допълни, че засега това не е потвърдено от МВР.

Още едно ограничение наложи Радослав Ревански на жителите на община Белица. Той въведе и вечерен час, който важи за всички жители и пребиваващи на територията на общината. Според заповедта хората не могат да напускат домовете си след 20.00 часа вечерта до 6.00 ч. сутринта на следващия ден. Толеранс ще има само за работещите на смени, но които им се налага да излизат или се прибират от работа извън този час. Те ще могат да преминават безпроблемно.

Ревански е категоричен, че ще се осъществява строг контрол и на работещите обекти за спазване на санитарно-хигиенните норми, при нарушения ще бъдат безкомпромисни и обектите ще се затварят. Със заповедта са определени мобилни екипи, които да осъществяват контрол по изпълнението заедно с органите на МВР.

Контрол по спазване на заповедта на кмета на община Белица с предприетите мерки е връчена на членовете на кризисния щаб, на кметовете, кметските наместници в общината и всички магазини, аптеки и пощенски станции.

Иначе в община Белица има двама души, които са се прибрали от Италия и също са поставени под задължителна карантина. Единият от тях обаче я е нарушил и вече са сигнализирани органите. 

„Предприели сме превантивни, строги мерки по спазване на заповедта на министъра. В Белица хората показват дисциплина, но това, което ми докладват за селата, е обезпокоително и затова от днес започваме масови проверки. Специално за Белица крути мерки сме взели за ромския квартал, където освен че осъществяваме непрекъснат такъв, за да си стоят всички по домовете, е забранено да се напуска и кварталът. Там вече имаме и нарушение. Една жена, която се е прибрала от Италия, вчера си е празнувала рожден ден. Установихме нарушението, след като си пусна снимки от празненството във Фейсбук. Незабавно информирахме полицията, тя ще си понесе последствията за нарушаване на карантината. Освен това всички хора, които са били на рожден ден, са карантинирани. Надяваме се да не се повтори случаят от Монтанско.

Имаме още един карантиниран от село Бабяк, който също се е завърнал от Италия. За там нямаме сигнал за нарушение. Това са двата официално доказани случая на прибрали се от чужбина”, каза още градоначалникът.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене