Голям скандал: Бизнесменът Пенчев дарява апарати за обдишване на болница, с условие негови хора да ги ползват с предимство

Бизнесменът Ивайло Пенчев с нова скандална постъпка. Богаташът поиска да направи дарение на болница, но с условие – неговите служители да са с предимство за ползване на апаратите за обдишване, ако се наложи. Болницата, която получи дарението, реши да върне парите, определяйки казуса като неморален.

„Знам какво е общото настроение. Какви са общите тези. Не, не съжалявам. Съжалявам, че го направих с държавна болница. Защото държавните болници, като всяко държавно нещо, са нечастно“, каза Пенчев в ефира на bTV.

„Стана бая спонтанно. Исках да купим машини. Купуваме пет машини, слагаме ги в офиса. И, ако някой закъса, от нашите хора в болница и няма машина за него. Звънва, пращаме му машина, спасяваме го.

После си помислих, защо трябва да седят в офиса, нека да седят в някоя болница, да ги ползват, а като на наш човек му потрябва, той да е с предимство. Ей така, за 5 минути ми възникна мисълта. Тогава шефката на маркетинга ми каза, че познава хора в Александровска, те са много свястна болница. Подписахме договор, преведох им парите“, разясни бизнесменът.

По думите му, това е трябвало да стане тайно от обществото.

„Не исках да излиза информацията за това дарение, но го постнах във вътрешната група на фирмата. Оттам знам, че е излязло. После е излязло и от другаде. Върнаха ми парите“, каза той.

По думите му, той се бил договорил с лекаря вторият да намери апаратите, а бизнесмена парите.

„След като ми върнаха дарението, подхванахме ние да търсим машини. Намерили сме десетина доставчика. Бързо в момента могат да се доставят само от Китай. Имаме си офис в Китай. Имаме си хора, познават китайски лекари. намерили сме най-добрите китайски машини.

Те се използват в спешните отделения. Надявам се утре да ги купим. Купувам първите 10, ако стане ще купим още. Намерили сме ги евтино. По 11 000 долара. Ще ги дарим под условие, със същото условие. Три болници са съгласни. Те са частни“, каза още бизнесменът.

Пенчев призна, че не си е задавал дълбокия философски въпрос, какво ще стане, ако трябва да изключат друг човек от апарата, за да спасят негов служител. „Действам преди да мисля… Работната ми хипотеза е, че нашите хора са с предимство. Заедно с лекаря ще се преценява. Знам, че е гадно. Не съм го доизмислил“, подчерта той.

Пенчев се опита да се измъкне с довода, че ако други богати хора купели машини като него, до такъв избор въобще нямало да се стига. Аз обичам моите хора повече, другите хора ги обичам по-малко, призна бизнесменът. „Аз съм решил да се погрижа за мойте хора, а останалите викат: Дай на мене“, добави той.

„Въобще не искам да си представям как докторите вадят апаратите, много е гадно. Това е теоритичен казус, до който никога няма да се стигне. Тези, които ме нападат, не са дали и лев. Да купят по две машини и толкоз. Да ме съдят колкото си искат. Аз ще си правя това, което смятам за правилно“, каза още той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене