Велотуризъм в община Гърмен

В рамките на проект „Ини­циатива за подобряване капацитета и достъпа до ту­ристически дес­тинации в тран­сграничния район“, с акроним „DESTINATIONS FOR ALL“, финансиран по Програма за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“, по Договор за субсидия № B2.6c.09 от 28.09.2017 г. из­пълняван от община Гърмен, приключиха строително – мон­тажните работи по изграждане­то на вело-паркинги. Доставиха се 40 бр. велосипеди.

Закупените по проекта ве­лосипеди и вело-пар­кинги са разполо­жени в следните населени места: с.Бал­дево, с.Лещен, с.Огняново и в с.Гърмен – монтирани пред общинска администрация и Античният римски град “Ни­кополис ад Нестум”. В архите­ктурното селище “Ковачевица” и парк “Градище” са поставени стойки за велосипеди и ще бъ­дат на разположение на всички туристи.

Целта на проекта е да насър­чи прилагането на мерки за со­лидарен туризъм в района на трансграничният регион Гър­ция-България, чрез осъществя­ване на съвместни мероприя­тия на хората с увреждания.

За реализацията на тази цел забелижителностите на община Гърмен бяха представени на две международни туристиче­ски изложения: 42-рото изда­ние на IFT Belgrade – Сърбия и пролетното издание на Ру­мънският туристически пана­ир “The Romania Tourism Fair “ (TTR) – Букурещ.

Община Гърмен и община Та­сос партньори по проекта пред­ставиха на общ щанд туристи­ческият си продукт и показаха , че трансграничният регион е целогодишна туристическа дес­тинация с огромен потенциал и възможности за сътрудни­чество в подотраслите на ту­ризма, които представляват специализиран интерес – СПА , оздравителен , културно –ис­торически, еко и природен ту­ризъм.

Екипът на проекта взе учас­тие в Международна конферен­ция „Развитие на социално­то предприе­мачество” и сподели опит, идеи и въз­можности в областта на развитието на солидарен туризъм в ра­йона – този форум ще бъде от полза за об­щина Гърмен, която имаше смелост да поеме по пътя и предизвика­телствата на работещите в социалния сек­тор.

Всички тези стъпки са в пълно съответствие на специ­фична цел 4 на програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-Бълга­рия, 2014-2020“ „валолизиране на културно­то и природно наследство на трансграничния регион за турис­тически цели“ и тематична цел 6с „Опаз­ване и защита на околната среда и на­сърчаване ефективното използване на ресурсите“. Проектът пред­вижда създа­ване на усло­вия за хората в неравностой­но положение да посещават значими турис­тически дести­нации, като в същото време дейности­те по него допринесат за изготвянето на цялостен туристически продукт, включително и промоти­рането му сред широката общественост.

Тази публикация е на­правена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за тран­сгранично сътрудничест­во „ИНТЕРРЕГ V-A Гър­ция-България“ 2014-2020. Съдържанието на публи­кацията е отговорност единствено на Община Гърмен и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на страните-участници в Про­грамата, на Управляващия орган или на Съвместния техни­чески секретариат.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене