Заразеният с коронавирус ски учител в Банско с апел към приятелите си да се самоизолират

Шефът на сноуборд учителите в Банско Веселин Ангелов е с положителна проба за коронавирус. Това съобщи лично той чрез профила си във фейсбук с апел към всичките си приятели, които са имали контакт с него, да се самоизолират и незабавно да потърсят лекарска помощ. Постът му малко по-късно бе споделен в група на ски и сноуборд учители и гласи: „Молба към всички, които са имали контакт с мен през последната седмица. Да се самоизолират вкъщи и утре сутрин да се обадят на личния лекар и да кажат, че са имали контакт с позитивен за коронавирус“, написа в понеделник вечерта ски учителят.

За случая обяви вчера и кметът на Троян Донка Михайлова, също чрез профила си във фейсбук, където съобщи, че всички контактни лица от Троян са под карантина. Тя призова жителите на града да бъдат единни и отговорни и да пазят човешкото здраве.

С колко души в Банско Ангелов е имал контакт обаче, на този етап не е ясно. Той е работил като супервайзър в сноуборд училище „Юлен” и всяка сутрин е разпределял местата, където ще работят колегите му за деня. Освен с тях не е изключено Ангелов да е имал контакти и с други свои колеги, и с туристи, ползващи услугите на училището, както и с други лица.

Мъжът е диагностициран едва след като се прибрал в родния си град Троян, където му е взета проба за коронавирус и тя е била положителна. Хоспитализиран е в болницата в Ловеч.

И двама израелски граждани, които били на почивка в Банско, също са дали положителни проби за коронавирус /COVID-19/. Те са показали симптоми, след като се прибрали в родината си. От здравното министерство в Израел незабавно уведомили българските власти за двата случая.

Вчера сутринта в национален ефир случая потвърди и д-р Панайотова от РЗИ – Пловдив. Тя съобщи, че единият турист е кацнал и отпътувал от летище Пловдив, а другият от летище София.

Повече данни бяха дадени за 30-годишна жена. Тя е пристигнала в България на 4 март с група от 15 души. Всички са кацнали на летище Пловдив, но само жената се отправила към Банско, а останалите отпътували към друг курорт. 30-годишната жена е била отседнала в хотел „Лион” с престой за пет дни – до 9 март. По време на престоя си в Банско те са имали организирани турове по няколко заведения и ресторанти. Първата вечер – на 4-и, са били в ресторанта на хотела, през останалите вечери са посетили „The bears“, „Апрески 360“, „The home“ и „Виктория“. Докато е била в България, жената не е имала клинични симптоми на заболяването. Получила е такива след завръщане в родината си, докато е била под 14-дневна карантина. Колко са контактните й лица и тези на другия израелски гражданин, не е ясно.

В самоизолация се е поставил и човек от почетното консулство на Израел, който е бил придружител на израелска група в Банско.

От 19.00 часа вчера град Банско е поставено под тотална карантина за срок от две седмици. 
Забранява се влизане и излизане от Банско.
Заранява се излизането по улиците на всички жители, освен ако не отиват до магазина, аптеката, банката, до застрахователното дружество или до бензиностранция.
Никой не може да напуска или влиза в града, с изключение на камиони със стоки от първа небходимост като храни и лекарства. 

 

В Банско се очертава ескалиране епидемията от коронавирусна инфекция.

Заради това Националният оперативен щаб предлага поставянето на града под карантина.

Това обяви на специален брифинг шефът на националния щаб ген. Мутафчийски.

 

Забраната не важи за полицейски и здравни инспектори, медицински лица, които да осъществяват спешна медицинска помощ.

 

„В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезона. В Банско се наблюдава притеснително положение. От този час – 19.00 часа – се забранява влизането и излизането от града. Лицата с постоянен настоящ адрес, които се намират извън града, могат да се приберат до 20 часа. Заповедта е дълга и третира всички възможни ситуации“, заяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.

 

МВР взима мерки за спазването на заповедта. Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 години затвор и глоба“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че се наблюдава значителен ръст на нарушаването на карантината.

 

На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Свързали сме се с посолствата, туристите ще могат да напуснат града в рамките на 24 часа. Останалите ще останат под карантина. Туристите не са много. Днес са напуснали две групи за два града във Великобритания. Една група е напуснала за Израел. Ако останалите решат да напуснат, с министерство на транспорта ще организираме контролиран превоз“, обясни вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

Има три случая със сигурност, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб. Служител, работещ на лифта, хазаина на англичаните и ски учител. Ски учителят от Ловеч е диагностициран с пневмония още от 10 март, а едва сега му е взета проба. Охлаждането на носоглътката поради времето прави човек много по-податлив да бъде заразен“, коментира в 17.00 часа Мутафчийски.

 

Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова по-рано през деня депутатите главният прокурор Иван Гешев.

Гешев участва на заседанието на парламентарната Правна комисия, на която се обсъжда Законът за мерките по време на извънредното положение, въведено в страната за срок от 1 месец – от 13 март до 13 април.

„Ние сме в извънредна ситуация“, заяви главният прокурор и настоя: „Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо той поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт.

 

Изграждат се контролно-пропускателни пунктове.

снимка: Марица

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене