Кметът инж. Румен Томов оповести въведените противоепидемични мерки на територията на община Благоевград, сформира се Оперативен щаб с горещ телефон 073/88-44-61

Кметът инж.Румен Томов свика днес от 09,00 часа заседание на Кризисния щаб  за превенция и реакция при евентуално разпространение на заразата.  Заседанието се проведе във връзка с усложняващата се епидемична обстановка , свързана с разпространението на коронавирус в страната и обявеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение .

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов запозна членовете на Кризисния щаб с  обстановката към момента и установени два случая на коронавирус на територията на Благоевградска област.

Кметът инж.Румен Томов даде и пресконференция във връзка с предприетите противоепидемични мерки. Той заяви, че стриктно се спазват разпоредбите за извършване на  дезинфекция на автобусите, спирките на градския транспорт, пътните артерии и пешеходни зони, както и на банкоматите.

Сред въведените противоепидемични мерки, със заповед на кмета на община Благоевград от 16.03.2020 година се разширява дейността на домашния социален патронаж, с възможност за доставяне на храна и медикаменти на самотноживеещи възрастни хора. Сформира се Оперативен щаб, който ще се помещава в сградата на общинската администрация /Информационен център при зала „22 септември“/, ръководител е секретарят на община Благоевград  Мария Стойнева. Оперативният щаб ще работи от 08,00 часа до 20,00 часа с разкрита телефонна линия за обаждания: 073/88 44 61.Телефонът и оперативният щаб ще функционират от 18 март. На този телефонен номер гражданите ще съобщават и своя адрес. В  дейността ще се включат служители на община Благоевград и на БЧК, които са обучени.

Новата социална услуга е за доставка на хляб и медикаменти, заявката ще се заплаща в момента на доставка от заявителя, обяви кметът инж.Румен Томов.

С предложение на заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности инж.Василиса Павлова, наличната храна от детските ясли и детските храни ще бъде пренасочена към домашния социален патронаж.

Преустановява се дейността на 6-те дневни центъра за предоставяне на социални услуги, сред тях центрове за деца и пълнолетни с увреждания.

Припомняме, че в зависимост от развитието на епидемичната ситуация община Благоевград има готовност за настаняване за активно лекарска наблюдение и адекватно лечение на пациенти в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрия /Тубдиспансер/.  В обслужването на пациенти ще се включат и останалите три болници на територията на община Благоевград.

 Кметът инж.Румен Томов апелира , жителите на община Благоевград да съдействат за спазване на въведените строги мерки, самодисциплина в семействата и на работните места, за да може да се справим с възникналата епидемиологична обстановка и съхраним здравето си.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене