Младен Маринов: Абсолютно целият състав на МВР е мобилизиран без почивка

Намираме се в условията на извънредно положение, смятам, че беше необходима и навременна мярка. Дори в НС бе постигнат консенсус, какъвто може би не е постиган в българския преход, което значи, че кризата и заплахата е много сериозна. Искам ми се да го разбират и българските граждани. Днес забелязвам, че те като че ли по-сериозно възприемат какво трябва да правят, улиците на София са по-изпразнени, което трябва да се поддържа в условията на тази заплаха. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по Канал 3 за обстановката в третия ден от извънредното положение.

„Категорично не е време за купон, а да осъзнаем, че заплахата е изключително сериозна, че решаването на тази ситуация зависи от всеки един от нас – и като длъжностни лица, и като граждани. От нас зависи нашите възрастни родители да са защитени, мерките са строги, но смятам, че са взети навреме и това ще допринесе за по-малки щети от тази криза“, посочи Младен Маринов.

Той подчерта, че в момента „абсолютно целият личен състав на МВР е мобилизиран, без почивка колегите изпълняват задълженията си“. „Освободен е част от нашия запас – това е военна тайна, от лични предпазни средства, маски, ръкавици, защитни облекла за тези, които са в заразени зони“, добави той.

Министър Маринов изтъкна, че „контрабандата и незаконната търговия в такива обстоятелства се развиват бързо, имаме такива случаи, имаме преустановени опити за износ на предпазни средства за износ“. „Продължаваме да изпълняваме тази задача, тези средства трябва да остават за българските граждани“, каза той.

Маринов специално предупреди, че обстановката благоприятелства телефонните измами. „Има опасност за ескалиране на битовата престъпност, като телефонните измами – има „добра“ ситуация за извършителите на телефонни измами, затова предупреждавам гражданите“, каза Младен Маринов.

„Има определени опити, но в случая основните престъпни групи са в ареста и това може би минимизира вероятносттта за такива измами, но сме внимателни, даваме указания как гражданите да се държат в условията на тази извънредна ситуация. Техният разум е от основно значение, защото в момента са много уязвими от такива престъпници“, отбеляза министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене