Захванете си финикова палма от костилка на фурма

За да се радвате на собствена финикова палма, която да си отглеждате в домашни условия без изкуствени торове и други препарати, може да си захванете такава от костилката на плода й. За целта просто запазете поне една от костилките на фурмите, които консумирате. Те се намират лесно на нашия пазар и са изключително богати на естествени захари, полезни минерални вещества и микроелементи. Ето и стъпките, по които да действате, за да си захванете финикова палма от костилка на фурма.

Запазете костилката от сурова фурма и я оставете да изсъхне поне за 1 ден, за да предотвратите процеса на гниене.

Нейната обвивка е много твърда, така че, за да покълне по-бързо, я накиснете в топла вода. Сменяйте водата ежедневно. Освен това, може да направите драскотини по костилката, за да набъбне по-лесно.

След като се накисне добре, я поставете във вертикално положение в чашка (или саксия) с почва, на дълбочина около 3,5 сантиметра. Освен почва, може да използвате и торф, както и дървени стърготини, смесени с пръст.
Осигурете достатъчно висока стайна температура (25 – 30 градуса) или поставете саксията на топло място в дома си.
Редовно навлажнявайте почвата.
Палмата би трябвало да прорасне от костилката около 1,5 – 3 месеца, след като сте я засадили.

Когато покълналият зародиш достигне дължина от 10 сантиметра, засадете растението в друга саксия, вече с диаметър 10 – 12 сантиметра.

Най-добре е да направите процедурата през февруари или март, когато настъпва пролетта и времето се затопля. Така по естествен начин ще стимулирате покълването на новото растение.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене