И днес в Рибново ври и кипи, казани храна и халва се готвят за вечерята „ ифтар“ която дават за цялото село семейството на Кадри Ибчев

И в днешният петъчен ден в гърменското село Рибново ври и кипи . Семейството на Кадри Ибчев  дава приживе своят „ифтар“  и  храни цялото село за здраве и берекет. От името на Кадри Ибчев, цялото село днес  е поканено в местното читалище на „вечеря“веднага  след обедната молитва.

Така още от рано  сутринта в Рибново  бяха зарени десетки казани с  различни гозби и започна бъркането на прочутата рибанска халва  която се сервира при всички тъжни и весели  мерриятия в селото . В приготвянето на храната за  „ифтара“ са ангажирани много хора  като отделно с бъркането на халвата се заеха млади мъже които до готовността на традиционната вкусотия се сменят за енергичното бъркане .

Семейство Ибчеви ,е поредното семейство в село Рибново  което е  решило приживе да раздадат курбан за себе си с презумцията, че каквото даде човек с ръката си приживе, то е най видено пред Всевишния.

Близо 3 100 жители на селото днес ще бъдат нахранени от семейство Ибчеви  които решиха приживе да изпълнят задълженията си както и да измолят чрез курбана здраве и берекет за тях и цялото им семейство.

Масрафа за подобен вид „ вечеря“-„ифтар“, окол 2-3 хиляди лева , никак не е малък за хората които  решават приживе да раздадат курбан със собствените си ръце и сърце .

Това е едно добро решение и е редно всички да се замислим дали не е по-правилно докато сме живи да нахраним според обичая лично и самите ние хората от селото защото след като човек си отиде от този свят раздаването донякъде се обезсмисля, коментират местните вярващи от Рибново .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене