Доц. Пенка Петрова: Коронавирусът е нестабилен във външна среда

Мерките срещу разпространението на коронавируса в България, които Министерски съвет взе, са адекватни и навременни и няма смисъл да се притесняват хората. Това каза в интервю за Радио Варна доцент доктор Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН. Обикновеният човек трябва да спазва лична хигиена.

По нейните думи има бум на коронавируса в Италия, защото и по статистика това е страната в ЕС, в която 50% от населението не си мият ръцете.

„Човек с нормален начин на живот и горе-долу здравословно хранене не би трябвало да прояви толкова тежки симптоми. Около 80% от заразените с коронавирус го изкарват без никакви симптоми. Те са просто преносители. 20% от заразените проявяват симптоми и едва 3% наистина могат да загинат от този вирус.“, каза още доц. Петрова.

Тя допълни, че всички са преносители на заразата, но при децата симптомите няма да се проявят, защото имат силна имунна система и много бързо ще реагират на вируса.

Коронавирусът е много нестабилен във външна среда, каза още доц. Пенка Петрова. Той не може да се пренася със стоки. Не може да се пренася и в градски транспорт, ако някой до вас не кашля и не киха, така че да го разпространи в момента. За няколко минути във външна среда вирусът загива.

Всички дезинфектанти действат срещу коронавируса, уточни още микробиологът. Обикновени сапуни също го убиват напълно ефективно.

Най-вероятният начин човек да се зарази е контакт със заразен, независимо дали е със симптоми, или без симптоми. Заразяването става единствено по въздушно-капков път.

„Всъщност бумът е в информацията, в медиите, а не в това, което в действителност се случва. По-страшна е паниката, която хората изпитват, влошените отношения, страхът да се излезе на улицата и човек да си върши работата. В случая това нанася много по-големи вреди на икономиката и на душевното здраве на хората, отколкото самият вирус.“, каза още доцент Пенка Петрова./БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене