РевиЗоро за Перник: Към МОСВ е отчитано едно количество, а е използвано друго без водомер

Екоминистърът заяви, че водата за перничани е осигурена, но все още в града не са отстранени проблеми, за които са дадени пари

Всичко, което трябва да се направи за Перник, за да се подсигури водата от яз. „Белмекен“, е направено. Вода за града има. В момента има излишък и за да избегнем изливане в дерето, връщаме вода към Белмекен.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по БТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров – РевиЗоро относно водната криза в града и изграждащия се тръбопровод от София, чрез който да се достави вода на перничани.

Запитан как върви решението на водната криза в Перник, той отговори:

Аз давам водата, всичко друго е извън мен. Първо – предишният министър е в затвора за това, че твърде късно е сложил график на язовира. В момента, в който язовирът започва да се пълни, ми казват – абе, не може ли по-бързо да го премахнеш този график. Предишният министър беше „лош човек“, където въведе графика и вижте какво стана.

Проблемът на Перник е, че са ползвани същите количества вода като миналата година и пак има недостиг. Оказва се, че е отчитано едно количество към МОСВ, а е използвано друго без водомер, подчерта той.

Министърът натърти, че има огромни загуби на вода, а необходимите ремонти в инфраструктурата не са направени.

Според него в момента общината има проблеми и вместо да ги реши, се твърди, че количеството вода не стига.

Без водна криза миналата година по същото време Перник по отчети е ползвал от 900 хил. куб. м. до 1,2 млн. куб. м. вода. Същото го даваме и сега, подчерта РевиЗоро.

Той заяви, че след като е било установено, че част от количествата в яз. „Белмекен“ могат да дойдат в София и след решение на Министерски съвет – в разчетите на МОСВ от средата на април са определени 400 хил. куб. м., а от следващия месец по 800 хил. куб. м.

Министърът обясни, че в момента и Владая се лишава от вода, за да има за перничани.

Аз ли съм виновен, че съм заделил 4,5 млн. куб. м. вода и чакат 2 месеца. Подсигурил съм всичко. Като си оправят дупките и си закърпят инсталациите и като усвоят парите, които сме дали, и като тръгне водопровода от София – водата трябва да стигне, изтъкна Димитров.

Когато подадем същите количества, които и миналата година и пак не им стигнат, тогава ще си зададем въпроса „А как миналата година стигаха?“ и тогава някой, не аз, а някой от прокуратурата ще каже „Очевидно нещо се е случвало, очевидно някой е махал водомери и е давал фалшиви резултати“. За това МОСВ няма отношение, заяви министърът.

Димитров опроверга твърдения, разпространени в гръцки медии, че по молба на Гърция е изпуснат язовир „Ивайловград“. Целта била да се вдигне нивото на река Марица и така да бъде спрян бежанският поток към Европа.

Това е каскада от 3 язовира на българска територия и 1 на гръцка. Ако гърците са искали, те са щели да изпразнят техния язовир. Ние имаме 3 язовира – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. По това време има снегове, дъждове. Имаме график за пълненето им. В България не може нищо да се случи без да го знае министърът на околната среда и водите. Няма такова нещо! Дори да приемем, че такава операция се предприеме, тя ще вдигне за един-два дни нивото, хората ще изчакат и пак ще пресекат. Големите дълбочини в морето също не са спрели нито един бежанец. Повтарям – не е искано от гръцка страна да правим такива постъпки. Никой не го е искал и никой не го е правил, заяви той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене