Димитър Ирибозов: Не съм видял конкретни стъпки новото общинско ръководство да търси инвеститори

Димитър Ирибозов е родом от Благоевград, но от години работи в София. Той е инженер по професия, завършил е Техническия университет в столицата. Бивш директор на Пощата в областния център. В момента работи в голяма международна компания в София. По време на предизборната кампания за кметските избори в Благоевград името му бе сред обсъжданите от БСП варианти, които търсеха независим кандидат, когото да подкрепят. Димитър Ирибозов никога не е бил партиен член. Макар че работи в столицата, Димитър Ирибозов никога не е късал връзката си с родния град. Всеки уикенд се прибира у дома и наблюдава отблизо развитието на областния център. Защо буксува икономиката на Благоевград, каква е формулата за икономическо възраждане и каква е ролята на местната и държавна власт по този въпрос – разговаряме с експерта Димитър Ирибозов

Не виждам светлина за развитието на града, ако не получи държавна подкрепа, твърди Димитър Ирибозов

Господин Ирибозов, вие сте човек от бизнеса, от години работите в голяма международна компания в столицата, но не късате връзката си с родния Благоевград и се прибирате всеки уикенд у дома. Защо, според вас, Благоевград не се развива икономически, защо тук не идват инвеститори? Задавам ви този въпрос като експерт?

Вероятно идват, но не намират средата, която очакват. Ако се върнем назад, в средата на 80-те години на миналия век, ще си спомним, че в Благоевград имаше работещи 22 промишлени предприятия. Подчертавам, че бяха промишлени, а не в сферата на услугите. Всички те бяха приватизирани. Последно Цигарената фабрика, част от „Булгартабак холдинг“, премина в частни ръце. Но не случихме на приватизатори, които да имат идеята, умението и възможностите да развиват тези предприятия. Аз пътувам из цялата страна, ходя в много населени места и се учудвам колко много подобни предприятия са запазени и в момента работят успешно. Ще ви дам пример със село Трудовец, което е на 3-4 км от Ботевград. Там има три промишлени предприятия – там е завод GRAMMER, който навремето през социализма, е произвеждал седалките за автобусите „Чавдар“, както и седалките за мотокарите. По-късно е приватизиран и собствениците привличат немски инвеститор. В момента в това предприятие работят 1000 човека. И всичко това в едно село Трудовец! Да не говорим за Ботевград. Там сега успешно функционира предприятие, което е наследник на завод, подобен на бившия завод за съобщителна техника в Благоевград.

Тук местната власт се оправдава с липсата на свободни терени за инвестиции…

Това не е така, защото имаме две индустриални зони, на които все още стоят табелите „Първа промишлена зона“ и „Втора промишлена зона“. Не е необходимо да има само площ, която да дадеш на един предприемач да си построи завод. Вариантите са два. Първият е, както се развиха индустриалните зони около Божурище, Равно поле, Костинброд и Пловдив където има много площ, където отидоха инвеститори и направиха нови заводи, логистични складове и цехове. Кметът на Елин Пелин ми каза, че 2500 човека извън общината идват да работят в индустриалната зона при Равно поле. Като обикалям заводите в Ботевград виждам табели с разписание като на нашата автогара. Там всеки ден автобуси прибират хората след работа до Мездра, Червен бряг и къде ли не. Вторият е предприятия, които са били съществуващи, приватизирани, но са дошли инвеститори, направили са собствено производство и осигуряват работа на хората. Идете да видите какъв е стандартът на тези заводи. Тези предприятия работят по европейски стандарти – вътре има графики докъде е стигнало производството, какво трябва да се направи за деня или за месеца. Това е споделената производствена програма с работниците, те знаят всеки какво трябва да направи и как да го направи, за да може да се изпълни производствения план и всеки да е запознат с него. Не знам точно какви заплати получават, но не съм чул някой да каже, че получава ниска заплата. Разбира се, не е като в „Дънди прешъс“ в Челопеч, където вземат супер високи заплати. Сега сочат, че София не е на първо място по заплати, а е Челопеч . Да, но там 95% работят в „Дънди прешъс“ или в „Аурубис“ като миньори и специалисти, а там заплатите са от 2500 лева нагоре.

Защо в Благоевград не се случва това?

Едната причина е, защото не случихме на приватизатори. Ще ви дам пример с 1997 година, имам информация от мои бивши колеги от БТК, когато започна цифровизацията на мрежата. БТК беше изостанала технология, макар че компанията беше добре позиционирана, защото беше монополист. Започна модернизация на мрежата и бяха избрани две фирми доставчици на оборудване – Ериксон и Сименс. От Ериксон са идвали в Благоевград и искали да вземат Завода за съобщителна техника, за да произвеждат абонатни модули, част от тях щели да бъдат вкарани в България, а други изнасяни, но това не се случи. Тогава Готуранов и Илиян Попов се бореха кой да вземе „Респром“, когато се приватизираше. Това беше част от „Инкомс телеком“ – Готуранов беше големият шеф, тогава пък Илиян Попов беше с големи възможности в политиката и председател на Комисията по регионално развитие. Успяха да го вземат, но не успяха да го наложат и модернизират. Заводите „Самел“ в Самоков са бивши заводи като нашите промишлени, изградени по времето на социализма, но приватизирани, в момента те работят и изнасят за Западна Европа.

Каква е ролята на местната васт, за да се развие икономически Благоевград?

Разбира се, икономическото развитие зависи от местната власт дотолкова, доколкото тя трябва да подаде ръка на този бизнес, който по един или друг начин е получил предприятието. Заедно да се търси развитие за хората и региона. Кметът нищо не може да направи сам, но трябва с екипа си и в тясна връзка с МРРБ да търси решение. Министерството трябва да има стратегия за пропорционално развитие на регионите. Не може да развиеш само един район около столицата и там да съсредоточиш над 2 млн. души, а Благоевград, Видин, Монтана да оставиш само с по едно заводче и нищо друго. Затова хората бягат от нашия град. А имахме регионален министър от Благоевград в лицето на Костадин Паскалев. Илиян Попов беше председател на регионалната комисия в НС, Емил Костадинов също беше в тази комисия. Трябваше нещо да се направи – да се доведат инвеститори тук. За мен не е причината, че няма площ, която да привлече инвеститорите. Имаме две индустриални зони. Какво се прави в тези зони?. Разпродадоха се заводите, сега са разделени на малки части, дават помещения под наем, има препродажби, дребни производства, икономиката на града разчита на плодове, зеленчуци, дрехи, обувки…

Всъщност, каква е формулата за икономическо развитие на Благоевград?

Вече е много сложно и трудно за наваксване. Мислил съм какво трябва да се направи и смятам, че единственият вариант е да се лобира в правителството за създаване на някакъв вариант за обособяване на свободна икономическа зона. Това е много старо понятие и начин за икономическо възраждане, което означава създаване на зони, освободени от данъци и такси с цел развитие на региона. За мен друг начин няма. Ако не дойдат хора в нашия град, които имат някакви изгода да развиват бизнеса си тук освен наличието на евтина работна ръкато с нищо друго не можем да ги привлечем, защото сме изпуснали момента. Елате да ви заведа в Божурище, в Костинброд, в Равно поле, в Елин Пелин, Годеч да видите какви предприятия има. Най-новото предприятие е „Интегра пластик“, където се преработват боклуци, без да се горят – пластмаса, торбички, шишета, какво ли не. Прави се вторична преработка, изкарват ги на гранули и от това става нов продукт. По този начин се пази околната среда, не се горят в ТЕЦ, а се преработват.

Защо Благоевград не може да навакса икономически останалите региони?

Не може само да се разчита на оперативни програми и да се сменят плочките по площада, да се правят градските градини или водопровод за минералната вода до частен хотел. Трябва да се мисли за хората, за икономическото развитие, за трайна заетост, оттам ще дойдат после парите. Много хора вече напуснаха града. Аз например, за да се върна тук, трябва да видя нещо по-изгодно от това, което имам в момента. Никой няма да се върне в града просто ей така, от чист патриотизъм. Никой няма да се върне в Благоевград заради хубавите очи на кмета, който и да бил той или заради хубавия град, всеки търси по-добър начин на живот.

Какво трябва да направи местната власт?

Трябва да рекламира, да проиграва различни варианти, да търси инвеститори да идват тук да правят тези заводи, а не на други места. Ние сме на кръстопът – ето я Македония, Гърция, София е на 100  км. За свободна икономическа зона няма как общината сама да намали данъците и таксите. Може някои местни данъци да не се плащат, но за другите данъци, за да има облекчения, трябва да има решение на държавата. Такъв вариант трябва да се търси, който да привлече тука инвеститор, защото хората наистина ги няма. В София в момента е голям проблем да намерим хора за работа и тук скоро това ще е проблем. Кой ще дойде да инвестира, когато няма да има човешкия ресурс? Производството не е само машини.

Възможно ли е Благоевград да търси икономическо развитие чрез туризма?

Виждате какво се случва в Банско, в Сандански… Туризмът за Благоевград вече не е на мода, минаха времената за това. Нашият град бе актуален, когато след корпуса градът бе обновен и хората идваха на екскурзии, за да го видят. Сега посоката е една – промишленост. От тези 22 предприятия в града трябваше поне пет да останат.

Тук е мястото да ви попитаме дали вярвате на главния прокурор Иван Гешев, който уверява, че ще изкара на светло целия приватизационен процес у нас?

Не, абсурдно е това. Това са шменти капели, няма как да се получи. Това са предприятия продадени и препродадени по три, четири пъти. Вече дирите са изчезнали, минала е давността, няма как да приемат сега по-тежък закон, по който да се съди за минали прегрешения. Това е хвърляне на прах в очите на хората.

Благоевград има ново кметско ръководство. Вашият коментар?

Бизнес възможностите в града са намалели и са ограничени – това мога аз да кажа. Не мога да кажа нещо лошо за Атанас Камбитов. Това че се говори, че се крало – нека да се докаже. Това, което се направи като инвестиция в града през последните осем години – има много временни неща. Но плочките на площада и санирането на блоковете ще останат поне още 20-30 години. Санираните панелки ще се виждат от всички, които минават по околовръстния път и хората ще казват „Браво“, който ще да го е направил. Винаги съм казвал, че случаят с Атанас Камбитов е като случая с Лазар Причкапов, когато през 1990 година системата се смени и хората почнаха да подмятат: „Причкапов такъв“, „Причкапов онакъв“, защото беше партиен функционер, голям човек. Но после бързо разбраха, че това, което се направи по негово време, скоро няма да се повтори и дали някога изобщо ще се случи. И почнаха да го уважават, той се кандидатира и го избраха за кмет. Същото е и с Атанас Камбитов. Сега хората ще разберат, като гледат тези блокове, този площад, ще кажат, че нещо е останало от неговото управление. Не е само да направиш едно кръгово, а са санирани почти всички блокове в нашия град. Това е направено за хората, макар че за мен тази програма не беше справедлива, но няма да завиждаме на тези, на които им бяха санирани жилищата.

Стоте дни управление на новия кмет как ще ги оцените?

Малко са тези дни. В момента новият кмет има проблем със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Предстои ВАС да се произнесе и вероятно ще потвърди позицията на Административен съд-Благоевград, защото, колкото и да е формално прегрешението на кмета Румен Томов, има нарушение на закона. Живеем в правова държава и хората трябва да го разберат. Сега гледам някои излизат в негова защита, протест правят. Друг е въпросът какви закони има в България, но каквито и да са законите те трябва да се пазят. Колкото и да са безумни, това са закони и ние сме длъжни да ги спазваме, ако искаме да сме правова държава.

И все пак, през тези сто дни потегли ли „локомотивът” на Благоевград в правилна посока, ако позволите тази метафора?

Наистина е твърде рано. Още повече, че кметът все още не може да формира екип. Но аз друго питам. Тези хора за какво ме занимават с телефоните на бившия заместник-кмет Христина Шопова? Аз имам 50 телефона и трябва ли да се чувствам виновен за това? Не, не трябва. И ще ви кажа защо с един пример. Ние работим с вас и сме партньори, вие сте ми съдействали за бизнеса, дошъл съм при вас и искам бързо развитие на инвестиционен проект, вие сте ми помогнали. Не сте излезли извън закона, защото държавната администрация може понякога да ти върти една преписка 4-5 месеца, да те бавят, да ти губят времето. Това ми е се е случвало. Исках от ЧЕЗ да ми захранят една точка с електричество, а от администрацията ме убеждаваха, че ще ми отнеме близо година. Отидох пир управителя, един чех, като разбра каква е ситуацията, взе нещата в свои ръце. И след три дни те започнаха да ме търсят. И само рапортуваха, че са готови, защото управителят гледа развитието на бизнеса, за него всеки електромер е приход, а от администрацията те въртят, защото искат да им дадеш пари, примерно. И аз ще взема един хубав телефон, защото сега е модерно това да се подарява, а не слънчеви очила. Този телефон не мога да му го дам и да му кажа разпиши се, че съм ти го дал. Този телефон се записва на мен и аз след това го подарявам от името на общината, от името на фирмата, от името на областния управител и така нататък. И това се прави заради доброто партньорство.  Предполагам, че по тази схема е и казусът с тези телефони. Защо изобщо ме занимават с телефоните на Шопова. Не че не бива да се гледа и назад, то е като огледалото за обратно виждане – колата и без него може да върви спокойно, но е опасно, ако не гледаш от време на време назад.

Това ли е най-голямото прегрешение на предишното кметско управление – парите за телефони, Франкофоли…?

Ако се говори за корупция на предишното управление, корупцията не е в осемте телефона на Шопова или в това, че са платени някакви сметки за Франкофоли два пъти от две фирми. Възможно е тези сметки да са платени, понеже и двете имат свои бюджети – едната няма толкова бюджет и са казали, че ще платят от едната 100 000 лева, от другата – 200 000 лв. Но 300 или 500 хиляди лева са нищо за общината за 8 години. Разбирате ли, че не трябва да се занимават хората с такива глупости. Ако има корупция, тя е в строителството, санирането, изграждането на водопровода за минерална вода до хотел Езерец, басейна, спортните зали, кръговите, велоалеите и т.н. там трябва да се бръкне, защото всеки инвестиционен проект има отчисления в изпълнението му, обаче там никой няма да се разрови, защото ще започнат да се разплитат нещата. И сега ни занимават с Шопова и хората тук не спират да възклицават „Браво, виждате ли тия какви „крадци“са били“.

Новото управление на Благоевград ще бъде ли по-добро?

Всяко ново нещо е с очакване за по-добро. Но ми е рано да коментирам. Не съм видял конкретни стъпки новото общинско ръководство да търси инвеститори, да търси съдействие от правителството, от Европа за обособяване на свободна икономическа зона в района, да се каже, че тук ще са по-ниски данъците и някой да реши да си премести фирмата в Благоевград. Пак ще повторя, че в другите райони има страхотни фирми. Има едно предприятие, което произвежда системи за кацане на военни самолети при нулева видимост на летищата и във всички страни на НАТО тези системи се изнасят, а се правят в България. В Божурище се правят системи за 90 държави в света на 5 континента – радиомрежа, която захлупва летището и не дава птиците да минават оттам. И когато кацат и излитат самолетите, да е безопасно за тях. Всички дистанционни на колите са правят в Ботевград, седалки на БМВ, на Мерцедес… Защо всичко това да не се прави в Благоевград и да има работа за 2000 човека?!

Имаме ли нужда от създаване на нова промишлена зона?

Вариантите за икономическо развитие са два. Изграждане на промишлена зона за нови предприятия е единият вариант. Другият е  – ако нямаш тази възможност, както е в Ботевград и Етрополе, старите съществуващи промишлени зони да се преустроят и да се привлекат инвеститори в тях. Но ние и това сме изпуснали. На един „Булгартабак“ се осланяхме, имаше 1500 работници. Сега там работят едва 50 човека. Това остана от предприятието , което работеше на три смени, имаше пазари, а изведнъж останаха 50 човека. Защо един не излезе да протестира?! Да каже какво се случва, каква е тази приватизация. И Иван Гешев сега какво ще провери, ще провери „Булгартабак” ли, ще го провери друг път. Той е като ранният Бойко Борисов, дето вървеше с един хеликоптер и снимаше палатите по Бояна, Драгалевци и Симеоново. И какво се случи – нищо. То няма нужда да ги снимаш. Отваряш Гугъл и ще ги гледаш къщите, но без да летиш с хеликоптер. Иначе Благоевград е един много хубав град, с хубав център, с хубава пешеходна зона. Малко са градовете в България, които са така подредени, но лошото е, че се обезлюди. Няма ги хората. За какво ти е един хубав град, ако няма хора. Прави ми впечатление, че явно има много голяма разлика в доходите. Има едни хора, които са много богати, вижте по пътя за Дъбрава какви къщи има, като в Бевърли хилс, такива къщи сигурно и в Америка няма. И за какво е това нещо? Това са някакви пари, които са спечели но някакъв начин, но не виждам тук индустрията, от която да са спечелени. Вероятно техните предприятия са по София, Македония, Гърция или на друго място. Защо да не са тук при нас?

Не е ли парадоксално, че при два университета в града няма интерес от бизнеса, който да ползва тези кадри?

Парадоксално е, да. Нека да видят колко от завършилите остават тук и работят по специалността си.

За малко да бъдете изкушен от политиката, господин Ирибозов. Вашето име беше спрягано в кметската надпревара. Имаше спекулации, че може да бъдете независим кандидат за кмет на Благоевград, подкрепен от БСП. Какво се случи?

Аз не съм човек, който лесно ще предприеме такава стъпка. Имаше някакви такива неща, но нямаше сериозни разговори. Казах на част от хората, които искаха да ме номинират за кмет, че си представям нещата по друг начин. Например Димитър Ирибозов е номиниран, Йордан Петров е номиниран, еди кой си също. Предлага се на конференция да се представят тези хора, всеки от тях да застане пред актива на БСП и да си каже своята платформа, това което мисли, да даде идеи за екип. Аз мога да ви кажа най-хубавите неща и да си кажете: Ей, този ще ни е като месия. Но като нямаш идеята и хората, с които да го направиш, как ще се случи това? Трябваше да се говори за екип, за приоритети, за икономика, да се представиш пред тези хора да те видят, да знаят кой си… След като това не беше направено, аз знаех, че нищо няма да стане. Това са несериозни неща…Конференции са минали, направени са номинации и изведнъж се казва ето този ще е нашият кандидат-кмет. Аз никога няма да се съглася по този начин да се действа, да отида някъде да ме представят и да кажат „Този е”. Аз искам да видя хората очи в очи, да говоря с тях, те да ме видят, поне тези, които ще ме подкрепят. Нали официално нашият кмет сега е подкрепен от БСП, той е независим, ама…Значи тези хора, които официално ще ти дадат подкрепата си, ти ако не се видиш с тях, те не те питат кой си, какво можеш да направиш, какви идеи имаш за развитието на града…

БСП избраха да подкрепят Румен Томов

Аз, доколкото знам, Румен Томов не е имал номинации в БСП. Защо БСП прави събрания за номинации на някакви личности, които да бъдат в конкуренция при избора на един кандидат за кмет, след като предварително тесен кръг от ръководството им са знаели кой ще е техният кандидат за кмет. Това не е решено в последния момент, водени са преговори, нещата не стават от днес за утре. Аз не съм човек, който могат да управляват, да ме манипулират. Ако искат да тръгнат нещата, трябват експерти. Не знам на Атанас Камбитов какъв е бил екипът, но аз съм доволен от това, което се направи, макар че в персонално отношение виждате жилищния блок, в който живея, той не е саниран. А за назначенията на сегашното общинско ръководство? Тодор Живков казваше, че конкурсното начало не означава конкурсен край. Това ще си продължи, докато свят светува. Това, дето го приказват за конкурсите, явно е само за пред хората.

Оптимист ли сте за развитието на Благоевград?

Не казвам, че не съм оптимист, но в момента я няма тази светлинка, която да тръгне като пламъче и да се разгори. Първата година новият кмет кой знае какво не може да направи. Има бюджет и проекти от предишното ръководство, които трябва да довърши. Но трябва да има експертите, на които да разчита. Извадиха някакви данни, че експерти от екипа на Камбитов получили там някакви 30 000-35 000 лева бонус и това е корупционно деяние. За осем години. Като мениджър ще ви кажа, че тези пари са малко. Аз, ако бях кмет, щях да им дам три пъти повече, защото парите се дават за резултати. И сега гледам във фейсбук, че Общественият съвет на Люси Манова поставя едни резонни въпроси към новото общинско ръководство. Защо човек, който също е получавал бонуси при предишното управление, сега е част от екипа на новия кмет. Напълно логичен е този въпрос щом като едва  ли не получаването на бонус е „злоупотреба. През финансовия директор минава всичко, там минават всички плащания, без неговия подпис не може да върви плащане било към Франкофоли, било към фирми. Той е бил запознат с тези неща, ако наистина е имало някакви нарушения. Но за мен тези пари, които се споменават, са изключително малко. Повече трябва да им се даде на тези хора, за да са мотивирани да работят и да направят тези неща, които обществото в града очаква от тях. Не може с трици маймуни да ловим. За 8 години е взел 30 000 лева, това е смешно, как ще го мотивираш този човек със заплата 1000 лева и му вмениш сто отговорности и очакваш от него да работи по 10 часа на ден и да върши работата, която обществото очаква от него.

Не е ли време за някаква гражданска инициатива за възраждане на Благоевград? Гражданската инициатива не трябва ли да е водеща, след като местната власт не успява да се справи сама?

Не съм привърженик да идват хора от бизнеса в политиката. Видяхме нашия Росен Плевнелиев, който беше добър бизнесмен, какъв рейтинг имаше като президент. Бизнесменът трябва да си развива бизнеса. Един Костадин Паскалев беше учител по математика, но направи изключително силен първи мандат като кмет на Благоевград. Бизнесменът ще дойде и ще се интересува от бизнеса, ще гледа нещо да се облажи, най-общо казано. Бизнесът и политиката трябва да се отделени. Бизнесмен няма да ни оправи, трябва ни човек, който да идва от аристокрацията, от интелигенцията. Човек, който ще е готов да даде всичко от себе си, който ще положи усилия за развитието на общината. Той ще получава заплата, но трябва да получава такава заплата, че да има самочувствие и да е независим.

Ще има ли предсрочни избори в Благоевград? Каква е вашата прогноза?

Вероятно ще има, ако се спази законът, би трябвало да има. Колкото и да е формално нарушението на кмета Румен Томов, той е нарушил закона. За съжаление или за хубаво, но избори трябва да има.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене