Нацисти убиват брата на Ванга

Нацисти убиват брата на Ванга Васил Сурчев навръх 23-ия му рожден ден точно както пророчицата предрича пред самия него. Той не й повярвал, станал партизанин и след като е заловен и измъчван, е застрелян в деня, посочен от Ванга.

Това разкрива в книгата си „Ванга“ племенницата на петричката пророчица Красимира Стоянова – дъщеря на сестра й Любка. По думите й всичко започнало, след като Васил се завърнал в Петрич от гръцкото село Лахана и заявил на сестра си, че отива в Струмица да става партизанин. Това се случва през май 1944 г.

„Тогава в края на войната в Струмишкия край се сформирала партизанска бригада и много младежи се записали в нея, за да дадат отпор на отстъпващата германска армия. Тайно от Ванга Любка и Васил се споразумели да заминат заедно. Тогава Васил бил на 22 години. Ванга била много тъжна от взетото от брат й решение и със сълзи на очи го молела да не отива. Казала му: „Не отивай, ще те убият на 23 години“. Но брат й казал, че не й вярва, и още същия ден отишли с Любка в Струмица, намерили там Томе (по-големият им брат – бел. авт.) и още на следващия ден и тримата станали партизани“, разказва Красимира Стоянова.
На 8 октомври 1944 г. Васил, който бил командир на сапьорска група, получил задача да взриви моста при село Фурка, защото оттам се изтегляли части от отстъпващата германска армия. Васил изпълнил прецизно задачата и взривил моста, но не забелязал, че когато извадил от джоба на ризата си кибрит да запали фитилите на експлозива, му паднала и личната карта.
„След това се укрил при приятел от селото и възнамерявал през нощта да се върне в отряда. Идващите след взрива германски войници претърсили около развалините на моста и намерили личната карта. Турчин дървар, който бил заловен недалеч от моста, издал, че видял младежа от снимката да се върти наоколо“, разкрива още племенницата на пророчицата.

Веднага арестували всички хора от селото, включително и Васил, и ги затворили в черквата. Германците издали заповед, че ако до един час не кажат какво става, ще подпалят черквата заедно с хората вътре.
„Местните видели, че Васил е сред тях, познавали го и знаели, че той е подпалил моста, но си мълчали. Разбирайки безизходността на положението, той излязъл от тълпата и казал: „Аз бях!“. Познали го от снимката, веднага го извели на черковния двор, избутали и хората навън и пред очите им зверски го инквизирали“, разказва още Стоянова.
Германците слагали нагорещени железа в ушите на Васил, гаврили се с него и накрая, когато вече бил полумъртъв, го застреляли. Оставили обезобразения труп на земята за назидание.
„Васил загинал на 8 октомври, деня, в който навършвал 23 години…“, казва Красимира Стоянова.Касиер краде транзистор, умира

Възрастен касиер, работещ при Ванга, откраднал любимото й транзисторче „Сокол“. „Казах й, че съм го търсила, но не мога да го открия никъде, а тя ми отговори: „Нищо, той сам ще ми го донесе“, разказва Красимира Стоянова.
Така и станало. Касиерът дошъл при Ванга 15 години по-късно вече много болен, признал за стореното и помолил за прошка. Пророчицата му казала: „Ти си плати данъка за това, че ми открадна тази вещ. И още много ще страдаш за това деяние“.
Наскоро след това човекът починал в страшни мъки.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене