Туристически ресурси в община Хаджидимово

Територията на община Хаджидимово е разположена в Югозападна България, край границата ни с Гърция. Оттук минава международния път гр. Гоце Делчев / през ГКПП ‘’Илинден- Евсоки’’/ за Драма и Кавала. Общината заема площ от 328 кв. км. и е с 15 населени места – един град /Хаджидимово/ и 14 села с население общо около 10400 жители. В общинския център живеят около 2850 души.

Най-многолюдно от селата е Абланица /около 2900 души/, а най-малобройно Парил- 3 души.
Към общината спадат земи от Родопите /землището на селата Абланица и Блатска/, южната част на Гоцеделчевската котловина /част от земите на Хаджидимово, Ляски, Копривлен и Садово- последните три са в подножието на Южен Пирин/, крайграничните села с полупланински и хълмист терен –Петрелик, Теплен, Беслен и Илинден, и така наречените ‘’мървашки’’села Лъки, Тешово, Гайтаниново, Ловча и Парил, разположени в подножието или в пазвите на Южен Пирин и Славянка планина.

Твърде разнообразна е природата в общината. Наличието на високи и средновисоки планини – части от Славянка, Южен Пирин и Стъргач е предпоставка за развитието на пешеходния туризъм, наричан оше маршрутно-познавателен.

Особено примамлива е красивата Славянка с извисяващият се над с. Парил Голям Царев връх/2183 м. /-трети по височина в планината. Изходен пункт за него е хижа Славянка / преустроена бившата гранична застава/, като до върха се отива за около 3 часа. Преминава се през резерват Алиботуш, известен с вековната черномурова гора и с наличието на пъстроцветни редки тревисти растения, някои от които се срещат само тук и никъде другаде в страната ни. Тук в местностите Хамбаров дол и Олтара има условия за практикуване на скално катерене и алпинизъм.

Чудесни пешеходни маршрути са; с. Ляски – Лясковския връх. -за около 3 часа, с. Копривлен през манастира над селото за южнопиринските върхове Св. Елена и Медната скала -. за около 3 часа, по билото на Южен Пирин от Попови ливади

/Папазчаир/ до х. Славянка – за около 6 часа, и по главното било на Стъргач в землището на с. Илинден. В Стъргач се намира защитената местност Павльова падина –едно истинско райско кътче – обрасло с един рядък вид пурпурно-червено диворастящо лале, срещащо се единствено тук.

В землището на с. Гайтаниново, в долинното разширение между Южен Пирин, Стъргач и Славянка, се оформиха две близки една до друга интересни, своеобразни туристически дестинации, посещавани най-вече от туристи от вътрешността на страната ни. Първата от тях, разположена на около 20 км. от гр. Гоце Делчев, е известна с името Екозона ‘’Белите скали’’с рибарник ‘’Неврокоп’’-едно съвсем приятно и уютно място с обширно езеро за спортен риболов и разходка край чудните му брегове, с механа и лятна градина, с кокетно хотелче. Само на 2 км оттук, в посока към с. Ловча, се намира другото същинско райско кътче с име ‘’Омая’. Тук на площ около 500 дка гората и прекрасните полянки са в чудна хармония с няколко групи грамадни сини камъни, приличащи на приказни герои и чудовища.

Обширният тук воден басейн приканва за разходка с лодка и каране на водни колела, а в съседни на него две естествени езера може да се лови пъстърва и щука.

Най-забележителни и колоритни са построените, отдалечени една от друга, 7 къщички за гости. Направени са само от естествени материали –камък, глина и дърво, с уникални архитектурни хрумвания. В ‘’Омая’’ има бар, ресторант, барбекюта.

Рязкото намаляване на населението в повечето села в общината доведе до закриването на училища, както и до затихващи функции на читалищата.

Единственото духовно място останаха тук православните храмове – черкви, манастири, параклиси. Безспорно най-забележителен е манастира ‘’Св. Георги’’в Хаджидимово – най-голям по долината на р. Места., с впечатляващо историческо минало, масово посещаван от наши и чужди поклонници.

Положителен е фактът, че през последните години със средства от Европейския съюз в някои села от общината се изградиха съвременни, модерни къши за гости – в Парил, Тешово, Гайтаниново, Лъки, Илинден и др. Освен тишина и спокойствие във всяко от селата има какво да се види и научи, тъй като всички те имат богато историческо минало. Парил и Ловча са изходни пунктове за красивата Славянка планина, Гайтаниново се слави с трите храма – черквата ;;Св. Никола’’, възстановената стара черква ‘’Св. Георги’’и параклиса ‘’Св. Богородица’’извън селото. В Тешово впечатлява с внушителните си размери черквата ‘’Св. Димитър’’с ценни редки икони, също и местната мандра, тепавица и останките от средновековната кула.

В Лъки може да посетите местния музей – на фототабла се проследява историята на селото, а в Илинден черквата ‘’Успение Богородично’’, вековния Гельов дъб, археологическия обект в местността Клисурата, в селотопък могат да ви демонстрират старинния занаят стивастарство, практикуван в далечното минало от местните мъже.

Има какво да се види и в най-големите селища на общината- в Абланица, Хаджидимово/зоопарка/, Копривлен /тук в местността Козлука има останки от антично селище. Римски мост има на р. Мътница между село Петрелик и Хаджидимово.

Препоръчаме посещението на селата в Хаджидимовска обшина по възможност да става в дните, когато се чевства празника на селото – това обикновено е в деня на храмовия празник – Св. Илия. Св. Никола, Св. Димитър, Св. Богородица и др. Тогава от цялата страна и от чужбина се събират стотици люде, родени те или родителите им тук, на незабравима и вълнуваща среща с близки, роднини, земляци.

Опознайте природата и историческото минало на Хаджидимовска община – една наистина прекрасна туристическа дестинация.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене