30 души са под домашна карантина в Пиринско

30 души са под домашна карантина в Пиринско. Това стана ясно на извънредно свикания Областен кризисен щаб след като бяха обявени 4 случая на коронавирус в страната. Най-важната новина е, че няма регистриран заболял.

Според д-р Калоян Калоянов – директор на РЗИ-Благоевград, всеки ден се изпращат проби за вируса от Благоевград. РЗИ поддържа постоянна връзка и с летище София, откъдето съобщават за пристигналите от рисковите страни, които ще се завърнат в Пиринско. От своя страна благоевградското РЗИ уведомява Националния здравен инспекторат за влезлите през граница от Гърция и Македония лица, пребивавали в Италия, Гърция основно.

Все още няма наложено ограничение за посещаемост в детските градини и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Ограничение обаче се налага за провеждането на всякакви спортни и културни мероприятия на закрито – включително кино, театър, опера, спортни събития с публика, масови мероприятия с деца и ученици.

Областният управител Бисер Михайлов увери, че в Пиринско има достатъчно предпазни маски и костюми за медиците и лицата в здравите заведения. В Спешния център в Благоевград има допълнителни 19 екипа, който могат да реагират при евентуално транспортиране на човек със съмнения за болестта.

Както стана ясно днес от решенията на Министерски съвет – забранен е износът на предпазни средства за трети страни.

Михайлов апелира към всички жители в Пиринско – да бъдат отговорни, разбиращи и да не изпадат в паника. Той изтъкна личната отговорност, добрата хигиена, търпението като основни приоритети в справянето със заразата.

„Трябва да пренастроим начина си на мислене, няма нужда от паника, нито да се презапасяваме с храна. От големите търговски вериги ни увериха, че на склад имат хранителни продукти най-малко за месец“, каза Михайлов.

Междувременно в „Кауфланд“ и „Лидл“ опашки от пазаруващи хора се извиха с колички пълни с тоалетна хартия, олио, брашно, ориз.

„Ако има заболял – то мерките ще бъдат по-рестриктивни“, каза още Михайлов.

Д-р Калоянов пък отправи апел към всички ученици във ваканция – да не излизат навън – да не ходят по кафенетата и ресторантите, защото от началото на грипната ваканция заведенията са пълни с ученици. Той препоръча и ЮЗУ да се изолира, тъй като струпването на хора на едно място – особено затворено, не е препоръчително.

Калоянов сподели, че в болниците в Югозапада има хора с тежки усложнения след грип. Той увери, че в болниците обаче има достатъчно легла, които да поемат заболели.

45 са леглата в трите инфекциозни отделения в здравните заведения в Пиринско. Осигурени са още 20 допълнителни легла при нужда.

А днес на ГКПП „Кулата“ отново се извиха опашки, които доведоха до спонтанен протест на превозвачите. Областният управител помоли за търпение всички шофьори, които пристигат от Италия и Гърция, тъй като трафикът не може да бъде спрян, но трябва да се намали риска от зараза.

Д-р Калоянов препоръча също да се избягва градският и междуградският транспорт.

„Най-добрата превенция е ограничаването на контактите“, завърши Калоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене