Бачево – минерални извори, коне и… скалата на Свети Георги

Ако човек се спусне на югозапад, към Разложката котловина, ще стигне в Бачево. Много са историите за възникването на селото, за които местните се сещат по празници и ги разказват на младите. Някои от легендите и обичаите са събрани в книга, макар и неиздадена, от Мария Паскалска, дългогодишен секретар на местното читалище. Бачево е разположено в полите на Рила планина, а изгледът към трите планини – Рила, Пирин и Родопите е невероятен. Перивол – с тази староперсийска дума, означаваща „красива гледка”, се нарича и днес местността край Бачево. Според една от легендите името на селото идва от историята за братята, които се разселили в котловината, но част от тях останали в днешното Бачево. Когато ги питали: „Къде отивате?”, отговаряли: „Отиваме в бачевото село”. Според друга името е свързано с отглеждането на многобройните някога стада овце и преработването на млякото им. Името на древния занаят е „бачия”, нещо от рода на мандра. Какъв е днешният бит на жителите на това оживено българско село разказва кметицата Соня Кулинчева:

„Селото ни в момента има около 1700 жители, като радващото е, че не се изселват, затова имаме много млади хора. В селото има училище, детска градина. Хората работят предимно в Разлог и в Банско, но предпочитат да живеят тук. Селото ни се намира на четири километра от Разлог и на десет километра от ски курорта Банско, пътищата са асфалтирани, хубави, така че придвижването не е проблем.”

Бачево е известно не само със своята красива природа, но и с лековития минерален извор. Температурата на водата е около 26 градуса и той е един от трите най-лековити в България, смятат местните хора. И още: в Бачево на почит е… конят. „Имаме не само красива природа, но и конни бази, които предлагат възможности за езда”, казва кметицата Кулинчева.

„Не е случайно, че конят е поставен дори в герба на Бачево”, разказва тя. „Идвайки тук, можете да се насладите на езда в трите конни бази в селото. Радващо е, че две от тях са създадени с финансиране по европейски проекти. Вече е изградена леглова база за туристите, предлага се разходка с кон или с файтон сред красивата природа, така че имаме големи възможности за развитие на туризма.”

Въпреки всичко и Бачево не е отминато от вълната на емиграцията към други държави. Част от по-младите жители на селото са намерили поминък в Англия, Франция, Испания. „Но не забравят през лятото да се върнат и да се порадват отново на хубавата ни природа”, казва кметицата. Красотите на това българско село са оценили няколко семейства англичани и руснаци, които са си купили къщи и живеят в този райски български кът.

Малко хора знаят, че една от природните забележителности на Бачево е скалата на Свети Георги. Ако някой смята, че няма грехове, може да го провери тук, при тази скала, разцепена, разделена на две части. „И за това има предание”, казва Соня Кулинчева.

„Според легендата Свети Георги е живял тук, сред нашите жители. Когато дошли турците, решили че единственият начин да поробят жителите на селото, да ги накарат да приемат мюсюлманската религия, е като убият Свети Георги. Подгонила го цяла потеря, но Свети Георги бягал със своя кон и стигнал до скалата. Долу под него била бездната, зад него – турската потеря. Тогава Господ му дал криле, конят прелита и падайки в подножието на скалата, изпод краката му бликва минерален извор. Скалата се разделя на две. И днес, който иде горе, минава през нея. Тя притиска грешните, а пуска безгрешните.”

Така, вплетен в миналото и съвремието, тече животът в Бачево. „Човек в мислите си може всичко”, казва Мария Паскалска, секретар на читалището в селото. То е светликът на духовния живот тук. А е и извор на добро настроение в празниците, оцветени от звучните гласове на мъжката и женската фолклорна група. За да се предадат уменията и традициите на по-младите, съществуват кръжоци като „Бабината плетка” и изработване на битови кукли с характерните за региона носии. За Великден се боядисват червени яйца и се прави изложба от най-сполучливите. Самата Мария Паскалска е събрала в ръкопис народни песни, пословици, поговорки, легенди и всичко, свързано с историята и бита на жителите на Бачево. В това число и за традиционни за региона ястия. Едно от тях е с млад зелен фасул, който се бере и изсушава на слънце. През зимата се готви популярно ястие от изсушения фасул, към който в тенджерата се добавя домашно направени суджук, кървавица, както и задължително един свински крак.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене