Доц. Мангъров: Коронавирусът не е особено опасен

Снимка: БГНЕС

Очаква се броят на заразените да се увеличи

През следващите седмици се очаква броят на заразените от коронавирус да се увеличат, прогнозира Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница, в ефира на bTV.

Според него всеки доказан случай зарязява поне още трима и в рамките на две седмици от един заразен се появяват 40 нови случая. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия, коментра той.

Симптомите на коронавируса не се различават от тези на грипа. Според Мангъров, колкото успяваме да се справим с грипа, токова ще успеем да се справим и с коронавируса.

Атанас Мангъров отбеляза това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция.

“ В 80% от случаите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да навлизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къда да се натанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни Мангъров.

Системата би изпушила за седмица, ако всички, които са доказани, че са заболели от коронавирус се хоспитализират.

„Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими“, допълни Мангъров.

„Двата случая у нас не отговарят на профила на хора, които се очакваше да имат коронавирус. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се зарязат, очевидно около тях има други хора, които са заразени. Те най-вероятно не са били с тежки симптоми, които да налагат да влязат в болница. Те са смятали, че имат грип“, допълни Атанас Мангъров.

Той смята, че ако се разширят критериите, по които се изследват болните за коронавирус, е много вероятно да излязат и други случаи.

Ния Христова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене