С кушии отбелязват Тодоровден в Бачево

Тодоровден е един от най-почитаните християнски празници в Бачево.

Освен това той е и празник на разложкото китно селце, а традиционните конски кушии са едни от най- популярните в населеното място.

От месните Тодоровден е наричан още Конски Великден, а също и празник на коневъда. За бачевци конят е най-ценното животно, а Тодоровден най- очаквания и тачен празник.

По традиция празникът в  Бачево започва с водосвет и ритуално захранване на конете със захар, сол, чесън, царевица, обреден хляб и орехи.Също така по-стар обичай младите снахи се покланят на своите свекърви.

Стотици жители и гости на селото се събират на мегдана, за да наблюдават атрактивното зрелище, след което извиват дълго и кръшно хоро. Млади и стари са облечени в народни носии, а конете са окичени с мартеници и китки.

Празникът продължава с конските кушии в местността Власовица, след което ще има и награждаване на победителите. Празничната програма ще продължи с концерт в центъра на селото с участие на самодейци от местното читалище, а гост- изпълнел е Ирина Паскалева.

Местните споделят, че конят е символ на населеното място и неслучайно той присъства и в неговия герб.  Те допълват още, че в селото почти няма къща, в която да не се отглежда кон.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене