Установена е самоличността на атентатора от Сарафово

самоличността атентатора от СарафовоУстановена е самоличността на атентатора от Сарафово, съобщават от Прокуратурата и ДАНС. Мохамед Хасан Ел Хюсеини е извършителят на бомбеното нападение, при което на 18 юли 2012 г. на летище Бургас загинаха един българин и петима израелски граждани. Самоличността е категорично утвърдена след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия.

Мохамед Хасан Ел Хюсеини е атентатора от Сарафово, установява съвместното разследване на Прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност”.

Извършителят е използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелип Мартен. Ел Хюсеини е роден на 27 май 1989 г. в Ливан и притежава ливанско и френско гражданство. Бил е член на групата, участвала в извършването на атентата, при който загинаха един български и петима израелски граждани.

Установените по-рано нападатели са Мелиад Фарах, който също използва чужда шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън, както и Хасат Ал Хадж Хасан, който се представял под името Ралф Уилям Рико. Известно е,че близките и роднините на Мохамед Ел Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му, определяйки го като „мъченик”.

Разследването, водено от Окръжна прокуратура-Бургас продължава и в момента, като вече са извършени множество процесуално-следствени действия, разпити на свидетели, изготвени експертизи и следствени експерименти.

Днес се навършват две години от атентата на летище Бургас. На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище  Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, който е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Разследването още не е приключило.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене