Вторият етаж на инфекциозно отделение в МБАЛ – Благоевград изолиран за пациенти с коронавирус

Целият втори етаж в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград е изолиран за евентуален прием на пациенти с коронавирус, заяви зам. директорът на благоевградската болница д-р Александър Костов. До момента са били изолирани двама пациенти със съмнения за коронавируса Ковит- 19 – международен шофьор, който се е завърнал от Италия, и 5-годишното му дете. На 12-ия ден детето се е разболяло и заедно с бащата са поставени под карантина. Пробите им за коронавирус са били отрицателни, но пробата на детето за грипния щам „Б“ е била положителна и то се лекува. Съмнения за короновирус е имало и по отношение на студент, завърнал се от Франция, но първоначалната му проба е отрицателна и сега се чака резултатът от втората.

Иначе вчера на първия етаж на инфекциозно отделение имаше настанени за лечение 9 пациенти, като трима от тях бяха предвидени са изписване. Капацитетът на отделението е 17 легла, но се увеличават с още 15 броя, които ще бъдат разкрити в боксовете при завишен брой  болни. От началото на  годината през инфекциозно отделение са преминали 108 пациенти, което е много в сравнение с предходни периоди. Във вътрешно отделение на болницата са настанени 18 пациенти, като 4-ма от тях са с бронхопневмонии, но свободни легла има. В детско отделение са хоспитализирани за лечение 23 деца, при капацитет 29 легла, като 3 от тях са с пневмонии, а останалите са с по-леки заболявания. През последните 10 дни през отделението са преминали 34 деца, от които 11 с бронхопневмонии.

Завчера в община Благоевград бе сформиран кризисен щаб за превенция и реакция при евентуална зараза с коронавирус под ръководството на кмета Румен Томов, като в първото заседание участваха директорът на РЗИ, болнични шефове, полицейски началници и представители на транспортни фирми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене