Над 20 000 маршрутни карти са продадени в първия ден от старта на тол системата за камиони и автобуси

Над 20 000 маршрутни карти за камиони и автобуси над 3,5 тона са продадени в първия ден от старта на тол системата. 14 500 бордови устройства вече работят, като още около 6000 устройства са в процедура на активиране. Това обяви на брифинг в Националното тол управление проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заедно с председателя на АПИ Георги Терзийски двамата обобщиха пред медиите информацията за старта на тол системата.

От тази седмица започва процесът на тол таксуването с GPS тракери, каза още проф. Асенов. Той съобщи, че след разговори между компании, които искат да предлагат GPS тракери за тол таксуването, превозвачи и дружества Национални доставчици на услуги (НДУ), ще се премине към промяна в Общите условия по договорите с АПИ, чиято цел е да улесни сключването на договорите между НДУ и доставчиците на GPS данни.

Проф. Асенов подчерта, че екипите на мобилния тол контрол са готови да насочват шофьорите към най-близкото място, от което могат да заявят маршрутна карта и в преходния период до 27 март глобите са крайна мярка. От старта на тол системата досега са наложени 25 компенсаторни такси на водачи на тежкотоварните автобуси, които многократно са приканвани да купят маршрутна карта, но са отказали.

След 27 март, когато постигнем пълно оборудване на транспортния парк, ще направим и първите анализи на приходите, коментира още проф. Асенов. В края на тримесечния период от старта с превозвачите ще отчетем резултатите и ще видим на кой от елементите на тол системата – обхват или тарифа, ще има корекции, ако се налага, добави той. За нас е много важно системата да работи ефективно, заяви проф. Асенов и отбеляза, че Националното тол управление се стреми да реагира своевременно на сигналите и оценките на потребителите. По тази причина още в първия ден на тол системата са направени 34 актуализации, повечето през нощта. Те са свързани с подобряване на пътната карта, така че шофьорите по-лесно да се ориентират за най-подходящия маршрут. По принцип тези актуализации не отнемат време и не се налага прекъсване на работата на системата, но в понеделник сутринта, въпреки че прекъсването беше планирано за 10 минути, което да съвпадне с предаването на смените на служителите на Агенция „Митници“ на ГКПП, то продължи 43 минути. Задръствания на пунктовете нямаше, защото реагирахме веднага и инструктирахме колегите да пропускат камионите и във вътрешността на страната да се насочват към места, от които могат да купят маршрутна карта, обясни проф. Асенов. Той съобщи още, че актуализациите ще бъдат извършвани предимно нощно време или в почивните дни, за да не се създават затруднения на превозвачите. Служителите на кол центъра, които са на 24-часов работен режим, също ще подпомагат шофьорите в избора на маршрут, каза Асенов.

До момента в Агенция „Пътна инфраструктура“ са постъпили 16 заявления с искане за освобождаване на пътни участъци от винетна такса, като община Свищов е оттеглила искането си, съобщи председателят на АПИ Георги Терзийски. Той призова общините до края на март да направят своите предложения за освобождаване на пътни участъци от винетна такса заедно с ангажимент да се включат финансово в поддържането на тези участъци. Процесът не е толкова къс, напротив, и затова преговорите със Столична община и община Варна отнеха време, докато стигнем до изваждането на участъците от списъка с републикански пътища с винетна такса. Според Терзийски общинските съвети е добре да вземат решения за сключване на споразумения с АПИ за поддържането на съответните участъци.

По повод искането на жители от няколко плевенски села за освобождаване на пътни отсечки от винетка, Георги Терзийски посочи, че АПИ е готова да предприеме адекватни действия след заявление от община Плевен, каквото засега няма. Разговарях с кмета на общината г-н Георг Спартански, и те все още нямат разчети дали могат да се включат във финансирането по поддържането на участъците, каза още председателят на АПИ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене