„Телеком груп“ ООД –Благоевград, , изнудва своите клиенти!

Иска им между 100 и 300 лв., заплашва ги с колекторска фирма!

Здравейте, уважаема редакция на Топ Преса. Искам да споделя с Вас стреса, на който бях подложена в продължение на един час благодарение на една благоевградска фирма – Телеком Груп. Фирма разпространител на интернет и телевизия. В продължение на десетина години бях техен абонат и ползвах доставката на интернет до дома ми. Нямах сключен договор към тях. Ако имах щях да имам копие вкъщи, което да съхранявам. Както и да е. Миналата година август месец реших да премина към друг оператор.

Не отидох в офис на Телеком поради факта, че тъй като нямам сключен договор с тях не се налага това да ги уведомявам. Така или иначе след като не заплатя в началото на месеца те ще преустановят подаването на сигнал към дома ми. След първият месец на неплащане на фактурата никой не се свърза с мен от тази фирма и реших, че всичко е ок. В крайна сметка ме уведомяваха всеки месец чрез смс, че трябва да платя.

Предполагашше се, че ако имаха някакви претенции към мен щяха да ги заявят веднага след първото пропускане на плащане. Така до днес 18.02.2020 г. Прекъснала съм плащанията юли 2019 г. Получавам смс от Телеком Груп, че дължа 100 лв. задължения по договор и предстои подаване към колекторска фирма. Шок. Главата ме заболя. Сумата не е много, но когато бъде дадена на колекторска фирма може да скочи десеторно. Взех си чантата и въпреки че бях на работа помолих да изляза и тръгнах към най-близкия офис на тази фирма. Пред вратата имаше хора. Застанах да чакам реда си и като се заслушах в разговорите хората говореха за получени смс-и и задължения. Моите сто лева май бяха най-малката сума. Другите говореха за 200-300 лв. Жена пред мен чакаше извършване на справка от притеснената служителка на фирмата. Докато чакаше обясняваше същото, което бях направила и аз.

При несключен договор просто са преустановили плащането и не са били уведомени, че дължат нещо две години до днес. Една друга жена с бебе просто каза, че ще се обърне към адвокат и си излезе. След десет минутно чакане за прословутата справка служителката каза на жената да донесе два приемника плюс дистанционното и всичко ще бъде наред. Изчаках си и моят ред. Казах че и моят проблем е същият без да повишавам тон. В крайна сметка касиерката не ми е виновна за тъпата политика на фирма Телеком Груп.

Порови нещо в компютъра и ми каза същото. На същият ден да донеса рутера предоставен от фирмата. Убедена съм, че този рутер аз си го заплатих при поставянето му, но тъй като нямах никакъв документ неможех да докажа нищо. Попитах дали мога да предам устройството в друг по близък офис до дома ми, а тя каза твърдо – НЕ. Обадих се на майка ми да намери вкъщи устройството и да ми го донесе въпреки, че е болна и трудно подвижна. Жената хвана автобус и прословутият рутер беше предаден в рамките на един час. След подписване на приемно-предавателен протокол попитах, защо беше нужно това и този смс със заплаха от колекторска фирма. Отговора беше, че съм подписала договор и в него изрично било споменато, че при спиране на предоставянето на услугата трябвало да си върна всичко предоставено от фирма Телеком Груп. Да де, но такъв договор не ми беше показан. Исках поне да го видя. Това е първата тъпотия. Втората – нужно ли е със смс и заплаха с колекторска фирма да си събират устройствата си, които съм убедена, че ние като дългогодишни клиенти сме изплатили сто пъти с нашите месечни такски. Не се прави така. За пръв път се сблъсквам с такова отношение. Всички хора бяха страшно възмутени. Доста хора май бяха получили един и същ смс само с разлика в сумите. Не се прави така. При мой въпрос, защо не са се свързали с мен да ме уведомят по нормален начин, че дължа нещо, госпожицата ми каза, че ме били търсили, но не ме открили. Нито съм си сменила адресната регистрация, нито телефона.

Служители на Телеком Груп не са ме уведомявали по никакъв начин и не са се и опитвали да се свържат с мен. По закон преди да бъде даден дълг /какъвто аз съм убедена, че нямам/ на колекторска фирма, трябва да се търси лицето поне няколко пъти и да бъдат сигурни, че е намерено поне веднъж и е поканено за доброволно плащане. Изпраща се дори писмо с обратна разписка ако неможе да бъде открито по друг начин. А не някакъв смс, че видите ли след пет дена ще бъдете даден на колекторска фирма. Аз имам права в крайна сметка. Този стрес кой ще ми го плати. Питам аз и не чакам отговор разбира се…
Гергана, Благоевград
Топ Преса направи справка, ето какво установихме…
Събиране на вземания (събиране на дългове) от фирми и физически лица се налага когато е налице дълг, който не се изплаща доброволно. Дългът, от своя страна, може да бъде спорен или безспорен. Спорен е когато кредиторът смята, че има изискуемо вземане, произтичащо от валидно правоотношение, но същевременно длъжникът смята, че има правопогасяващи възражения, с които оборва тезата на кредитора, че задължението е изискуемо – напр. длъжникът е друг, договорът е невалиден и въобще не е породил правни последици, падежът на задължението все още не е настъпил и т.н. Безспорно от юридическа гледна точка е едно вземане, когато то е признато със съдебно или арбитражно решение и за него има издаден изпълнителен лист.

Във фазата, в която вземането е все още спорно, кредиторът може единствено да отправя покани до длъжника за доброволно плащане. Тези покани обаче не са правно обвързващи и изцяло от волята на длъжника зависи дали ще се съобрази с тях или не.

Фирми за събиране на вземания (събиране на дългове) са юридически лица, които специализират в областта на събирането на вземания, и които имат практика да изкупуват задължения на по-ниска цена от записаната в изпълнителния лист. Това е оправдано с оглед на това, че част от вземанията са проблематични (напр. лоши кредити и т.н.) и няма гаранция, че в края на краищата ще бъдат събрани въобще или изцяло. Обикновено вземанията биват събирани, тъй като тези фирми за събиране на вземания обикновено разполагат с добри адвокати и други специалисти, с помощта на чиито познания постигат висока събираемост. Някои кредитори избират опцията за продажба на вземане, дори да е на много по-ниска от посочената в изпълнителния лист стойност, тъй като имат спешна нужда от „свежи пари” или не искат да се занимават с производството по събиране на вземания….

Тоест нашата читателка е абсолютно права… „Телеком груп“ ООД неправомерно заплашват своите клиенти. Това е подсъдимо, нашите читатели могат да се обединят и да заведат колективно дело срещу фирмата.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене