Съдът в Гоце Делчев отмени Наказателно постановление на собственик на товарен автомобил от Вълкосел и доказа полицейска некомпетентност и не познаване на Закона

Състав на Районен съд Гоце Делчев отмени  наказателно постановление №16-0266-001360 от 06.03.2017г. на бившия полицейски началник на РУ Гоце Делчев Ангел Зайков според което обявеният за нарушител жител на сатовчанското село Вълкосел М. С. Б.   е трябвало да бъде наказан с глоба от 200 до 500 лева както и да бъде лишен от правоуправление за срок от 6 до 12  месеца.

В съдебно заседание  съдът  опроверга  изцяло мотивите на наказалите го органи и освободи собственика на  товарния автомобил от  наложеното му наказание.

Недоволен от издаденото НП и наложените с него наказания, жалбоподателя М. С. Б.  го обжалва пред съда.

Според наказващият орган в случая РУ Гоце Делчев, на  19.11.2016г. около 16.40 часа в село Вълкосел, по главната улица жалбоподателя е управлявал товарен автомобил  с неустановен номер на рама , който не е регистриран по надлежния ред, с което виновно е нарушил чл. 140, ал.1 от ЗДв. Върпеки, че жалоподателят е представил на  полицаите  необходимите документи за регистрация и талон , на него му е съставено Наказателно постановление затова защото  талонът на товарният автомобил е бил копие, а не оригинал. Така  от събраните писмени и гласни доказателства по делото, съдът установи, че управлявания от жалбоподателя товарен автомобил е бил регистриран по надлежния ред, имал е надлежно свидетелство за регистрация, поради което неправилно и неоснователно му е наложено наказание.

” След като товарният автомобил има талон, това означава, че е регистриран по надлежния ред, е категоричното становище на съдебния състав.

Записано е още в нескопосаното Наказателно постановление, че жалбоподателят е управлявал товарен автомобил, на който не е установен номер на рама и който не е регистриран по надлежния ред, а в същото време в документа е било посочено, че е управлявал автомобил с посочен в постановлението  регистрационен № .

Според съдийския състав ако автомобила има регистрационен номер, то следва , че е регистриран, а след като има регистрация, то има и номер на рама от което на съда не стана ясно  какво точно нарушение е извършил жалбоподателя , нито за какво точно нарушение му се налага конкретното наказание.

От събраните писмени и гласни доказателства по делото, се установи, че управлявания от жалбоподателя товарен автомобил е бил регистриран по надлежния ред, имал е надлежно свидетелство за регистрация, поради което неправилно и неоснователно му е наложено наказание по чл. 175, ал.1, т.1,пр.1 от ЗДвП .

А случаят е следния, същият ден ,жалбоподателя е ангажирал автовоз, с който да  придвижи закупеният   от Кюстендил  товарен автомобил до населеното място, в което живее.

Към момента на закупуването на товарния автомобил, регистрационните номера и талона  са били предадени на  куповача . По време на придвижването обаче  на товарният автомобил с автовоза, на водача на автовоза  се обадили по телефона веднага да се връща обратно по спешност .Така автовоза не придвижил товарният автомобил до населеното място на жалбоподателя, а го разтоварил в близкото село Блатска.

В бързината,жалбоподателя забравил талоните и табелите в автовоза.Той подкарал автомобила за да го прибере в с. Вълкосел.

Минавайки през поста на Граничната  служба при село Вълкосел, граничните полицаи го спряли, но не могли да установят номера на рамата на автомобила и помислили, че автомобила може да е краден.

Жалбоподателя обаче представил договора за покупко-продажба, пълномощно и ксерокопие на регистрационният талон на автомобила, но тъй като не  представил оригиналният талон граничните плицаи казали на жалбоподателя да остави автомобила при тях, като ще може да си го вземе, когато представи надлежни документи. Въпреки представения договор за покупко-продажба, пълномощно и талон, където са описани номера на рамата и на двигателя на автомобила, както и регистрационния номер, служителите на Гранична полиция се обадили  в РУ на МВР-Гоце  Делчев, от където изпратили служител да състави АУАН за това, че въпросният товарен автомобил не е регистриран по надлежния ред.

На следващия ден жалбоподателя отишъл до град Кюстендил, взел табелите с регистрационните номера и оригиналните талони на товарният автомобил, представил ги в КАТ-Гоце Делчев  и въпреки това му било съставено Наказателно постановление ,че е управлявал нерегистриран автомобил.

Според Закона в такива случаи нарушителят не е длъжен да доказва невиновността си, а това е задължение  на административно-наказващият орган, който следва да събере доказателства за извършването на нарушението и вината на нарушителя  , е  законосъобразната позиция на съдебният състав  позовавайки се и на Постановление №10 от 1973 година за да отмени издаденото  нескопосано Наказателно постановление  на  жалващият се пред съда М. С. Б от Вълкосел.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене