Ето го Царя на виното

Много любов и скрита молитва. Това е тайната за създаването на най-хубавото българско вино.
Специфичните „съставки“ за питието на боговете разкри пред „България Днес“ самият Цар на виното – Славчо Тренчев. 53-годишният благоевградчанин спечели титлата в едноименната надпревара в близкото до областния град село Дъбрава.

Повече от десетилетие в красивото кътче да се избира цар на виното е любима традиция на местните хора. Тази година Славчо спечели безапелационно положителния вот на четирите отбрани сомелиерки от компетентното жури с букет червено вино, в което е включил основно мерло, както и каберне и памид.

„Живея в Благоевград, но имам лозе в Дъбрава, което е само на 3 км от града. Като на шега реших да участвам и ето, че спечелих. Много съм изненадан и развълнуван от престижната награда. Най-важното нещо е любовта към виното, казвам си едни тайни думички, молитвичка, за да се получат нещата“, споделя още пред вестника винар №1 в страната.

Голяма заслуга за качествено руйно вино има перфектната захарност, което гроздето дало миналата есен, и мазето на Славчо, което целогодишно поддържа еднаква температура – около 15 градуса.

„Слагам около 300-400 кг грозде в бидони, не в буре. Правя го с мерак за семейството и приятелите ми. Задължително слагам серниста киселина, след като намачкам гроздето. Като стане виното, го разпределям в стъклени бутилки и туби, колкото се хване. Другото остава в бидоните“, разказва още Тренчев.

Царят на виното вече е обзаведен със специално 50-литрово буре с майсторска дърворезба. То е подарък за победата в надпреварата. Точно след година Славчо трябва да го напълни с вино от новата реколта и да го предостави на гостите на следващото състезание в Дъбрава през 2021 година, което ще избере наследника на Тренчев.

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене