СТОП! Благоевград на прага на скандал с АУБ! Кметът даде зелена светлина на предложение за конфликтно строителство до студентското градче!

Може да изпуснем американския университет, ако съветниците от ОБС го приемат! Подробности…

Благоевград е изправен пред реалната възможност да изпусне и прокуди Американския университет от града, ако съветниците в ОБС Благоевград приемат частнособственическо искане за изменение на Подробен устройствен план /ПУП /и високо застрояване в района на студентското градче, съобщиха за struma. com притеснени общественици, съветници и граждани.

Кметът Румен Томов направи предложението с искането на благоевградчанин за изменение на ПУП, с цел бъдещо строителство на многоетажна сграда в района, и го внесе за сесията в петък. Напрегнато заседание, когато съветниците ще трябва да гласуват рекорден брой точки -70 в дневния ред, и предложението може да мине „между капките“..

Искането на собственика на имота  за по-висока височина на строителството и по- голямо РЗП на сградата, е от години. Но строителство в района не бе разрешавано от екскмета Атанас Камбитов и главния архитект Васил Тинчев, заради острото и нескрито недоволство от страна на Американския университет. Провеждаха се серия срещи с ръководството на АУБ, които недвусмислено завиха, че съществуването им в града е под угроза, ако подобно високо строителство бъде позволено.

Целта на предишната управа беше да се направи всичко възможно за запазване на универститета, затова и кметът Камбитов не допусна искането на С. Митев да влезе влезе в дневния ред и да се гласува на сесия. За квартала има одобрен застроителен план и няма пречки собственикът на имота да го спази.

„При исканото от него изменение може да бъде изградена и 30 етажна сграда и това трябва ли да бъде подкрепено, или като представители на града във властта да защитим интереса на обществото и АУБ?, коментираха пред Struma.com общински съветници и допълват: „Митев търси ПУП с максимално разрешените от Закона за устройство на територията параметри и това е напълно законно. Американският университет няма права, обаче според университета сградата, която ще се построи закрива, загрозява и засенча общежитията.

Ще бъде направена улица, която ще нализа в личното пространство на студентите. И най-важното предвижданото строителство ще елиминира заленото простространство, ще се наруши парковия облик на студентското градче, което ще попречи на работата и учебния процес, както и набирането на нови студенти“. /Вижте цялото писмо на АУБ по долу,до което STRUMA,COM се добра / В петък ОБС Благоевград ще трябва да вземе решение по конфликтната точка, предложена за гласуване.

Решение на ОБС, съобразено с протестите на АУБ, няма да нарушава Закона за устройството на територията /ЗУТ /.  ЗУТ дава ограниченията, които Общинският съвет не може да наруши, съветът има право да даде на собственика застрояване, колкото реши, стига да не е повече от нормата в ЗУТ. Общинският съвет, като орган, защитаващ обществения интерес обаче, освен ЗАКОНОСЪОБРАЗНО, може да гласува и по ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, за да не се стига до конфликти и застрашаване интересите на университета, който ще се почувства некомфортно в Благоевград и може да се изнесе.

Гласуване на ръба, което може да прокуди АУБ от областния център И ДА ЗАСТРАШИ СЕРИОЗНО ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС.. По време на кампанията „Местни избори “ 2019 много се говореше, че АУБ ще напусне Благоевград, това не се случи тогава и бяха само слухове. Този път обаче, ако исканата промяна и застрояване бъдат одобрени, може и да се разделим с университета, придаващ на Благоевград вид на младежки и академичен център. Важно гласуване предстои, ще съобщим подробности кой от съветниците как ще гласува по конфликтната точка.

П. Костадинов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене