Кметът Румен Томов подписва договор за депото с фирмата, която не искаше?

 

Очаква се в близките дни кметът на община Благоевград – Румен Томов, да сложи подписа си под договор с фирмата-оператор на Регионалната система за управление на отпадъците, която беше избрана по времето на предшественика му Атанас Камбитов. Сред първите неща, които направи новият управник, бе да откаже да подпише договор с избрания победител ДЗЗД „Регионално депо-Благоевград 2019”. Преди дни Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконно решението на Румен Томов да прекрати процедурата за възлагане на открита обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на новото депо. То трябва да обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Комисията връща на градоначалника преписката за продължаване на процедурата, като той трябва да спази дадените му указания. Освен това Община Благоевград трябва да плати на жалбоподателя ДЗЗД „Регионално депо- Благоевград 2019” направените разноски в размер на 4700 лева. Пред Община Благоевград има само два варианта – да обжалва пред Върховния административен съд решението на КЗК или да сключи договор с фирмата-победител.

„Все още отпадъците на Благоевград се траспортират до Костинброд. Тази дейност обаче се извършва от частна фирма, която има договор с депото в Костинброд. Договорът е, докато се пусне нашето ново регионално депо. Предполагам, че то ще заработи скоро, защото, доколкото имам информация, кметът на Община Благоевград ще подпише договор с фирмата, на която първоначално бяха отказали да сключи договор да оперира в депото”, каза днес директорът на РИОСВ – Ангел Георгиев.

Явно Румен Томов е преценил, че няма смисъл да обжалва пред ВАС, тъй като магистратите най-вероятно ще потвърдят решението на КЗК.

Градоначалникът смяташе, че с тази дейност може да се справи общинската фирма „Биострой”, при това за по-малко пари. Но пък ще са необходими 1 милион лева за закупуване на необходимата техника, отделно ще се увеличат разходите за осигуряване на експерти и друга работна ръка. Общинското дружество ще трябва да има компактор, булдозери, багери, самосвали и други специализирани машини.

Очаква се коментар на самия Румен Томов, който да обясни какви действия ще предприеме и ще може ли скоро петте общини да ползват новото регионално депо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене