Актуална тема: Ще плащат ли винетки жителите на селата в близост до Благоевград?

184 общини в България искат изваждане на пътища от обхвата на винетките. Сред тях е и община Благоевград, която трябва да предостави списък с пътища, които сама ще поддържа със собствени средства. От къде ще намери средства за това и ще има ли увеличение на местните данъци и такси, за сметка на около 20% от населението на община Благоевград, което ще е бъде освободено от винетни такси? Този въпрос е изключително актуален с оглед на средствата, които са необходими за поддържането на тези пътища и липсата на пари в общинската хазна.

Според разчети направени преди година, когато тази тема отново бе актуална, за да се грижи за тази пътна инфраструктура на общината ще и са необходими около 800 000 лева. В случая става въпрос за пътищата до селата Покровник, Мощанец, Падеш, Рилци и Бело поле. В тези села вече хората са готови на протести, защото голяма част от тях живеят на село, но работят в Благоевград, а и нещо много важно гласуват за кмет на областния център. В същото време АПИ вече монтираха камери за наблюдения на ТОЛ системата и всички засечени по тези пътища без винетки са санкционирани.

Любопитното е табела указваща, че има камера на ТОЛ в посока Покровник от Благоевград няма. Хората от съседните на Благоевград села не са наясно, трябва ли винетка или не. В същото време всички села около София получиха благоволението на премиера Бойко Борисов и ще пътуват до столицата без винетки. И докато кмета на Благоевград Румен Томов и неговите заместници умуват върху проблема то в община Белица вече имат план.

Тя е една от петте общини в страната, които искат републикански път да стане общински. В случая: пътят от село Краище до Белица да е без винетка. Кмета Ревански заяви, че общината има пари и ще поддържа пътя. Засега нито една община у нас не е декларирала намерение да увеличи местния данък МПС в това число и Благоевград.

П. Костов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене